Business & Finance Τρίτη 18/07/2023, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Οι άνθρωποι διαθέτουν τα λιγότερα χρήματα από την αρχή της πανδημίας

ΗΠΑ: Οι άνθρωποι διαθέτουν τα λιγότερα χρήματα από την αρχή της πανδημίας

Τα τελευταία δεδομένα από το Ινστιτούτο JP Morgan Chase εξετάζουν τα ταμειακά υπόλοιπα – τα οποία περιλαμβάνουν τρεχούμενους λογαριασμούς και ταμιευτηρίου – περίπου εννέα εκατομμυρίων πελατών της Chase και πώς αυτά τα υπόλοιπα κυμάνθηκαν σε όλη την πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη.

Ενώ η πανδημία και το επακόλουθο κυβερνητικό κίνητρο έφεραν σημαντική ώθηση στα οικονομικά των νοικοκυριών, με πολλούς Αμερικανούς να βρίσκονται στην πραγματικότητα σε καλύτερη οικονομική θέση, αυτό το πλεονέκτημα φαίνεται να τελειώνει: Τον Μάρτιο, τα έσοδά τους έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με στην έκθεση. 

Αυτό μπορεί να είναι μέρος του λόγου που οι Αμερικανοί αισθάνονται τόσο απαισιόδοξοι για την οικονομία, παρόλο που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τα σημάδια μιας άνθησης της αγοράς εργασίας. Πράγματι, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, τα υπόλοιπα των λογαριασμών εξακολουθούν να είναι υψηλότερα σε γενικές γραμμές. Αλλά απέχουν ακόμα πολύ από τα πρώιμα υψηλά της πανδημίας και συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από τις υψηλές τιμές. 

Η βουτιά στα υπόλοιπα των λογαριασμών σε σχέση με το 2019 ξεκίνησε προς τα μέσα του 2022 και συνεχίστηκε σε όλη την αρχή του έτους, μετά από μια αρχική πτώση το 2021 καθώς η οικονομία άρχισε να ανοίγει ξανά και οι Αμερικανοί άρχισαν να ξοδεύουν. Αυτή η βουτιά αντιστοιχεί επίσης στο ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981, φθάνοντας το 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022.

Για τους Αμερικάνους με τα μικρότερα εισοδήματα – εκείνους στο χαμηλότερο 25% – αυτή η βουτιά σήμαινε ότι ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού που βρισκόταν σε υψηλά των περίπου 2.000 δολαρίων τον Απρίλιο του 2021, έφτασε σε περίπου 1.300 δολάρια έως το τέλος Μαρτίου 2023. Εκείνοι που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, πλέον διαθέτουν περίπου 9.000 δολάρια για ξόδεμα, πολύ μακριά από σχεδόν 12.000 δολάρια την άνοιξη του 2021.

Αυτά τα δεδομένα αναφορικά με τα υπόλοιπα των λογαριασμών των νοικοκυριών αφορούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που κρύβουν το πώς αισθάνονται οι Αμερικανοί και αλληλεπιδρούν με την οικονομία: τεχνικά τα πάνε καλύτερα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, αλλά με λιγότερη αγοραστική δύναμη από ό,τι είχαν όταν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ήταν στο πικ τους. Ακόμη και καθώς οι μισθοί αυξάνονταν, αυτά τα κέρδη συχνά δεν αντιστοιχούσαν στις αυξήσεις των τιμών. 

Τώρα, η οικονομία οδεύει σε μια νέα προσέγγιση του κανονικού, με τις ισορροπίες να έχουν αλλάξει σε σχέση με τις συνθήκες πριν από την πανδημία και τον πληθωρισμό να μειώνεται. Αλλά μετά την πανδημία, όπου οι απελπιστικές συνθήκες αντιμετωπίστηκαν με εισροές μετρητών, οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι δυσαρεστημένοι με το νέο status quo της αγοράς εργασίας – και τα τραπεζικά τους υπόλοιπα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης: 

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα – Σε υψηλό διετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Focus Bari: Τα δάνεια αγχώνουν τους Έλληνες – Πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά τους

Στροφή από τις απλές καταθέσεις σε προθεσμιακές και αμοιβαία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News