Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 21:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜακΚόνελ: Δεν υπάρχει «κρυφό σχέδιο» για το χρέος των ΗΠΑ

ΜακΚόνελ: Δεν υπάρχει «κρυφό σχέδιο» για το χρέος των ΗΠΑ

Ο επικεφαλης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποίησε ότι δεν θα έρθει προς διάσωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το ανώτατο όριο του χρέους, σπάζοντας ένα κομματικό αδιέξοδο την ώρα που πλησιάζει μια καταστροφική χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Μια μέρα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και των ηγετών του Κογκρέσου, ο ΜακΚόνελ ανέφερε σε συνέντευξή του ότι είπε κατ΄ ιδίαν στον πρόεδρο ότι εξαρτάται από αυτόν και τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι να βρουν μια λύση, παρόλο που προέβλεψε ότι η χώρα θα αποφύγει την χρεοκοπία.

«Υποθέτουν ότι υπάρχει κάποιο μικρό μυστικό σχέδιο εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του ΜακΚόνελ δημιουργούν έντονες ανησυχίες στους κύκλους των Δημοκρατικών οι οποίοι πίστευαν ότι ο Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι – διάσημος για τη σύναψη συμφωνιών στο Καπιτώλιο – θα τερμάτιζε κατά κάποιο τρόπο το αδιέξοδο.

Το διακύβευμα για τη συνάντηση της Τρίτης γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο καθώς και οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες με την προθεσμία των αρχών Ιουνίου, όταν οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με μια πρώτη χρεοκοπία που θα προκαλούσε έντονες αναταράξεις στις αγορές. Οι επενδυτές έχουν σηματοδοτήσει αυξανόμενη ανησυχία με τις αγορές ομολόγων να δείχνουν σημάδια πίεσης.

Ο ΜακΚόνελ επέμεινε ότι θα στηρίξει τον ΜακΚάρθι, ο οποίος κατέχει στενή πλειοψηφία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τον Μπάιντεν και τους ηγέτες των Δημοκρατικών.

«Δεν υπάρχει συμφωνία που θα μπορούσε να περάσει από τη Γερουσία με 60 ψήφους και που θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή, οπότε γιατί αφιερώνουμε πολύ χρόνο συζητώντας για αυτήν;», ανέφερε. 

Ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε στην απάντησή του το Σάββατο σε μια επιστολή από γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων που δεσμεύονταν να μπλοκάρουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο για το όριο χρέους «χωρίς ουσιαστικές δαπάνες και μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό».

«Κάθε ένας από αυτούς τους γερουσιαστές μόλις ανακοίνωσε στη χώρα – και στους ψηφοφόρους του – ότι κρατούν ομήρους εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και λογαριασμούς συνταξιοδότησης”, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.

Ο ΜακΚόνελ και ο Μπάιντεν δεν είναι ξένοι, αφού υπηρέτησαν μαζί στη Γερουσία. Το 2011, ο Μπάιντεν – τότε αντιπρόεδρος – και ο ΜακΚόνελ κατέληξαν σε συμφωνία για το χρέος. Ο ΜακΚόνελ, ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι πολιτικές γραμμές, ειδικά στη Βουλή, έχουν σκληρύνει.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επέμεινε την Κυριακή ότι δεν υπάρχουν «πολλές επιλογές» για τον Μπάιντεν για να ενεργήσει μόνος του. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο ABC News, είπε ότι μέτρα όπως η ακύρωση του ορίου χρέους μέσω της 14ης Τροποποίησης κινδυνεύουν να προκαλέσουν συνταγματική κρίση και ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να δράσει.

Ερωτηθείς για τον πολιτικό κίνδυνο για τους Ρεπουμπλικάνους εάν η χώρα χρεοκοπήσει, ο ΜακΚόνελ προέβλεψε ότι ο Mακάρθι και ο Μπάιντεν θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία.

«Έχω δει αυτήν την ταινία πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζω ότι το σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία, δεν θα συμβεί ποτέ, δεν θα συμβεί και αυτή τη φορά», κατέληξε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News