Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 21:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Τα νοικοκυριά έχουν ρευστό 5 τρισ.δολαρίων χάρη στα μέτρα στήριξης

ΗΠΑ: Τα νοικοκυριά έχουν ρευστό 5 τρισ.δολαρίων χάρη στα μέτρα στήριξης

Λίγο πριν την πανδημία, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, τα αμερικανικά νοικοκυριά διέθεταν ρευστό της τάξης του 1 τρισ.δολαρίων. Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ, το ποσό αυτό εκτινάχθηκε στα 4,7 τρισ.δολάρια. 

Πρόκειται για κάτι που έχει να συμβεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με βάση τα στατιστικά για τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Πώς συνέβη αυτό; Η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε περί τα 1,5 τρισ.δολάρια απευθείας στις τσέπες των Αμερικανών στη διάρκεια του 2020 και του 2021 υπό τη μορφή μέτρων στήριξης και επιδομάτων ανεργίας σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα παροχής βοήθειας. 

Όσοι διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους ή είχαν εισοδηματικά κριτήρια υψηλότερα, άντλησαν τεράστια κέρδη από τις αγορές μετοχών και στέγης, την ώρα που οι επιλογές τους για δαπάνες ήταν πολύ περιορισμένες, ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας και μέχρι πρόσφατα πριν αρχίσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις. 

Το ρευστό που διαθέτουν οι Αμερικανοί 

Mετρητά και καταθέσεις αμερικανικών νοικοκυριών το 2022 σε όρους δολαρίου

Sources: Federal Reserve, Bureau of Economic Analysis

 

Λιγότερο σαφείς είναι οι λόγοι για τους οποίους αυτή η ροή ρευστού συνέχισε να αυξάνεται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και ποιός είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Η συσσώρευση ρευστού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed, όμως από την άλλη πλευρά δυσκολεύει το έργο της κεντρικής τράπεζας να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντάς την σε ακόμη περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις. Ενδιαφέρον θα έχουν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, που ανακοινώνονται το Δεκέμβριο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει κάποια μείωση. 

– Η ατομική αποταμίευση στις ΗΠΑ αυξήθηκε 17% το 2020, σύμφωνα με το US Bureau of Economic Analysis, μακράν με το υψηλότερο ποσοστό από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το υψηλότερο ποσοστό, 27,9%, διαμορφώθηκε το 1994. 

– Οι καταναλωτές δαπάνησαν σε ετήσια βάση 17,6 τρισ.δολάρια το Σεπτέμβριο, υψηλότερα από τα 14,8 τρισ.δολάρια του Φεβρουαρίου του 2020. 

– Το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε στο 3,3% στο τρίτο τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2007, όταν είχε αγγίξει 3%, στις αρχές της Μεγάλης Ύφεσης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,6% το γ΄ τρίμηνο – Πάνω από τις προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News