Business & Finance Σάββατο 4/06/2022, 07:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λόρενς Σάμερς: Οι κινήσεις της Fed αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία

Λόρενς Σάμερς: Οι κινήσεις της Fed αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία

Σημάδια ότι οι κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ έχουν αρχίσει να έχουν αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, βλέπει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς, με κάποιες ενδείξεις αλλαγής σε ό,τι αφορά στη ζήτηση στην αγορά εργασίας και αύξησης των αποθεμάτων σε απούλητα είδη. 

«Βλέπουμε κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν ανακοινώνουν πλέον το είδος των τεράστιων ελλείψεων στην αγορά εργασίας που είχαν στο παρελθόν. Βλέπουμε επίσης να αυξάνονται και τα αποθέματα», είπε ο Σάμερς μιλώντας στην εκπομπή «Wall Street Week» της τηλεόρασης του Bloomberg. 

Ο Ρίκ Ρίντερ, επικεφαλής επενδύσεων στην αγορά σταθερού εισοδήματος της BlackRock, επικαλέστηκε χθες μία μεγάλη λίστα επιχειρήσεων που έχουν παγώσει τα σχέδιά τους για προσλήψεις στον χώρο της τεχνολογίας, της υγείας και άλλων κλάδων, εν μέσω ενδείξεων ότι έχει βελτιωθεί η διαθεσιμότητα στην αγορά εργασίας. Ο Ρίντερ προειδοποίησε μάλιστα ότι οι νέες θέσεις εργασίας μπορεί και να συρρικνωθούν τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες. 

Ο Σάμερς, νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διέκρινε ότι υπάρχει «αρκετή δυναμική» στα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ καθώς και ότι «αρχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική αρχίζει να αποδίδει». 

Κίνδυνος Ύφεσης

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η ίδια η ιστορία έχει δείξει πως όταν ο πληθωρισμός ξεπερνά το 4% και η ανεργία μειώνεται κάτω από το 4%, μία ύφεση συμβαίνει σε ορίζοντα δύο ετών. «Δεν πιστεύω ότι έχουμε τα εργαλεία να την αποφύγουμε μετά την υπερβολική ζήτηση που δημιουργήθηκε με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης του 2021», ανέφερε. 

«Εάν η ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας να παράγει μειωθεί, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε και το επίπεδο της ζήτησης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός των τιμών αποτελεί τη βάση για τη σημερινή αύξηση των τιμών καταναλωτή. 

Παρότι η Fed κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, «δεν υπάρχει κανένα μονοπάτι στη νομισματική πολιτική που να επιτρέπει στον πληθωρισμό να υποχωρήσει μεταξύ 2% και 3% και ταυτόχρονα να διατηρεί σταθερό τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας», είπε ο Σάμερς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φρέιζερ (Citi): Πιο πιθανή μία ύφεση στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ

Ντάιμον (JPMorgan) προς επενδυτές: Έρχεται οικονομικός «τυφώνας»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News