Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 20:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nτάιμον: Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία σε έξι έως εννέα μήνες

Nτάιμον: Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία σε έξι έως εννέα μήνες

Προειδοποίηση ότι «ένα πολύ σοβαρό μείγμα αντίθετων ανέμων» είναι πολύ πιθανό να σπρώξει τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση ώς τα μέσα της επόμενης χρονιάς, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ακόμη καλές επιδόσεις και οι καταναλωτές θα είναι πιθανότατα σε καλύτερη κατάσταση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Αλλά δεν μπορείς να μιλάς για την οικονομία χωρίς να μιλάς για πράγματα που αφορούν στο μέλλον – και τα πράγματα αυτά είναι σοβαρά», τόνισε μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο. 

Ο ίδιος ανέφερε ως ανησυχητικά σημάδια τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων περισσότερο από τις προβλέψεις, τις άγνωστες συνέπειες της ποσοτικής χαλάρωσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα τα οποία πιστεύω ότι θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο σε ύφεση σε έξι με εννιά μήνες από τώρα» υπογράμμισε λέγοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση. 

Ο Ντάιμον είπε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει μία ύφεση στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψιν μία σειρά από παράγοντες. «Μπορώ να κάνω από πολύ ήπια έως πολύ ακραία σενάρια και αρκετά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, θεωρώ ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γι΄αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε», τόνισε. 

Ερωτώμενος για την πορεία του δείκτηS&P 500 ο Ντάιμον δήλωσε ότι μπορεί να υποχωρήσει εύκολα επιπλέον 20% από τα τρέχοντα επίπεδα. 

Να σημειωθεί ότι η JPMorgan ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου την Παρασκευή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News