Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Πτώση ρεκόρ κατά 6,1 τρισ.δολάρια υπέστη ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών

Fed: Πτώση ρεκόρ κατά 6,1 τρισ.δολάρια υπέστη ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών

Πτώση ρεκόρ κατά 6,1 τρισ.δολάρια υπέστη ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών στο δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους, καθώς η bear market στις μετοχές αντιστάθμισε κατά πολύ τα περαιτέρω κέρδη στις αγορές real estate, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών μειώθηκε στα 143,8 τρισ.δολάρια στα τέλη Ιουνίου από 149,9 τρισ.δολάρια στα τέλη Μαρτίου, παρουσιάζοντας πτώση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοχεία της Fed. 

Mέχρι τον Ιούνιο, ο συλλογικός πλούτος των Αμερικανικών υποχώρησε επίσης περισσότερο από 6,2 τρισ.δολάρια από το ρεκόρ των 150 τρισ.δολαρίων στα τέλη του 2021. 

Η μείωση του πλούτου στο δεύτερο τρίμηνο ήταν κατά 30 δισ.δολάρια μεγαλύτερη από την προηγούμενη πτώση ρεκόρ που συνέβη πριν από δύο χρόνια, όταν άρχιζε η πανδημία του κορωνοϊού σκορπίζοντας ριπές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Η μείωση αυτή – που έλαβε χώρα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 – εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση, στο 5,2% – έναντι 4,1% της αντίστοιχης του δεύτερου φετινού τριμήνου. 

Η τελευταία πτώση καθοδηγήθηκε από τις απώλειες ύψους 7,7 τρισ.δολαρίων στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι αμερικανικές μετοχές διολίσθησαν σε bear market στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πιο επιθετική πολιτική της Fed. 

Συνεπώς, η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς εξανέμισε τα κέρδη ύψους 1,4 τρισ.δολαρίων του real estate. 

Το χρέος, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, αυξήθηκε 6,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο, συγκριτικά με το 8,3% του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Fed. Ο ρυθμός αύξησης του χρέους των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε ωστόσο στο 7,4% σε ετήσια βάση από το 8,3% του πρώτου τριμήνου, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και των τοπικών αρχών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News