Business & Finance Παρασκευή 13/01/2023, 21:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Καλεί το Κογκρέσο να λάβει άμεσα μέτρα για το όριο του χρέους

Γέλεν: Καλεί το Κογκρέσο να λάβει άμεσα μέτρα για το όριο του χρέους

Προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο δανεισμού των 31,4 τρισ.δολαρίων την επόμενη εβδομάδα απηύθυνε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, κάνοντας λόγο για κίνδυνο στάσης πληρωμών χρέους αρχής γινομένης από τις αρχές Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου τους επόμενους μήνες. 

Σε επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου, η Γέλεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν το όριο του χρέους που τέθηκε από το Κογκρέσο στις 19 Ιανουαρίου και ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να λάβει έκτακτα μέτρα για να ανταποκριθεί στις πληρωμές του. 

Η υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα, καθώς το θέμα αυτό δεν πρόκειται να ρυθμιστεί πριν από τις αρχές Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από τέσσερις μήνες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. «Στο παρελθόν, ακόμη και η απειλή ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της επέφερε μεγάλο πλήγμα, όπως τη μοναδική πιστοληπτική υποβάθμιση στην ιστορία των ΗΠΑ το 2011», θύμισε η Γέλεν. 

Το θέμα ωστόσο φέτος αναμένεται να είναι πιο δύσκολο να επιλυθεί από κάθε άλλη φορά από το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ήρθαν σε σύγκρουση με τη νέα πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία υπό την επιρροή του κόμματος, απειλούσε με μεγάλες μειώσεις στις δαπάνες με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου του χρέους. Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία η οποία εν μέρει πιστώθηκε στον Τζο Μπάιντεν, τότε Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αφού πρώτα όμως είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από την S&P. 

Φέτος, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν ξανά μεγάλες μειώσεις δαπανών στον προϋπολογισμό με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου του χρέους, όμως έχουν μικρή πλειοψηφία στην κάτω βουλή, γεγονός που δίδει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στους σκληροπυρηνικούς της δημοσιονομικής πολιτικής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News