Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 21:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ανθεκτική η αμερικανική οικονομία παρά τον υψηλό πληθωρισμό

ΔΝΤ: Ανθεκτική η αμερικανική οικονομία παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Ανθεκτική έχει αποδειχθεί η αμερικανική οικονομία παρά τη σύσφιγξη τόσο της δημοσιονομικής όσο και της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με το ΔΝΤ. 

Η καταναλωτική ζήτηση έχει ενισχυθεί αρκετά, αρχικά από τη μείωση των αποταμιεύσεων και πιο πρόσφατα από τη σταθερή ανάπτυξη σε πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα. Η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στην πιο παραγωγική ηλικία έχει αυξηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από πριν από την κορύφωση της πανδημίας, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες και τους Αφροαμερικανούς έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά και οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό από τα μέσα του 2022.

Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη περίπου 1,2% (σε ετήσια βάση) για φέτος, για να ανεβάσει ελαφρώς κεκτημένη ταχύτητα προς τα τέλη του 2024.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αναμένεται να συνοδευθεί από μία ελαφρά αύξηση της ανεργίας στο 4,5% έως το τέλος του 2024.

Το Ταμείο αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα, η ταχεία αύξηση της απασχόλησης και κρατικές μεταβιβάσεις που συνδέονται με την πανδημία, συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση της φτώχειας το 2021.

Πιο πρόσφατα, το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στη φτώχεια μειώθηκε σημαντικά από 11,8% το 2019 σε 7,8% το 2021 και το ποσοστό φτώχειας για τα αφροαμερικανικά και τα ισπανόφωνα νοικοκυριά μειώθηκε σχεδόν δύο φορές περισσότερο από το μέσο εθνικό όρο. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της βελτίωσης προήλθε από τη μείωση του αριθμού των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Δυστυχώς, αυτές οι εντυπωσιακές επιδόσεις ως προς την αντιμετώπιση της φτώχειας εξαφανίστηκαν το 2022 καθώς έληξαν τα επιδόματα πανδημίας και η αύξηση των πραγματικών μισθών για τους εργαζόμενους χαμηλότερου εισοδήματος μετριάστηκε.

Επίμονο το πρόβλημα του πληθωρισμού

Η αύξηση της ζήτησης και η ισχυρή αγορά εργασίας αποτελούν «αγκάθι», συμβάλλοντας σε πιο επίμονο πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός των αγαθών έχει ήδη κορυφωθεί και αναμένεται να μετριαστεί τους επόμενους μήνες. 

Η ανάπτυξη αναμένεται να αρχίσει να μετριάζεται τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι προηγούμενες ονομαστικές αυξήσεις των μισθών τροφοδοτούν τώρα και τον πληθωρισμό στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Ενώ οι τιμές καταναλωτή και ο δομικός πληθωρισμός θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του 2023, θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από το στόχο 2% της Fed για φέτος και το 2024.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News