Business & Finance Κυριακή 28/05/2023, 08:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο του χρέους με μείωση δημοσίων δαπανών

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο του χρέους με μείωση δημοσίων δαπανών

Χωρίς τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών του Κογκρέσου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και αποφυγή μίας καταστροφικής για την αμερικανιική αλλά και την παγκόσμια συμφωνία μίας στάσης πληρωμών. 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι σφράγισαν τη συμφωνία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν επί 90 λεπτά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο της νομοθεσίας που θα ψηφιστεί από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. 

Ο Μακάρθι είπε ότι θα συνομιλήσει ξανά με τον Μπάιντεν σήμερα Κυριακή με την προοπτική το νομοσχέδιο να ψηφιστεί την Τετάρτη. «Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά», ανέφερε. 

Η συμφωνία – που επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες σκληρών συζητήσεων – περιλαμβάνει μια διετή συμφωνία πιστώσεων που κρατά τις μη αμυντικές δαπάνες σχεδόν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τη συμφωνία, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει εργασιακούς όρους για συμμετοχή στο Medicaid. Ωστόσο θέτει ηλικιακά όρια στο πρόγραμμα σίτισης, γνωστό ως SNAP για άτομα ηλικίας άνω των 54 ετών, μέτρο για το οποίο άσκησαν πιέσεις οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, τα όρια αυτά θα καταργηθούν σταδιακά έως το 2030. 

Επιπλέον, η συμφωνία δημιουργεί ένα μηχανισμό που θα αναγκάσει το Κογκρέσο να ολοκληρώσει τους ετήσιους λογαριασμούς πιστώσεων για το 2024. Θα επιβάλει περικοπή 1% σε γενικές γραμμές εάν δεν εγκριθούν τα νομοσχέδια. Αυτό ενθαρρύνει τους Ρεπουμπλικάνους που θα παραιτηθούν από τις αμυντικές αυξήσεις στη συμφωνία ανώτατων ορίων να καταλήξουν σε συμφωνία, μειώνοντας τις πιθανότητες για αναστολή των βασικών λειτουργιών της κυβέρνησης την 1η Οκτωβρίου.

Οικονομολόγοι, χωρίς να γνωρίζουν ακόμη όλες τις λεπτομέρειες της αναφερόμενης συμφωνίας, εκφράζουν ελάχιστες προσδοκίες ότι η υποχώρηση των κρατικών δαπανών θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομία. Ο Μάικλ Φερόλι, επικεφαλής οικονομολόγος στη JPMorgan Chase, είπε ότι η αναφερόμενη συμφωνία δεν θα αλλαξει ουσιαστικά την προοπτική που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες πλησίαζαν σε συμφωνία.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ένα ανώτατο όριο στις μη αμυντικές ομοσπονδιακές δαπάνες μέχρι το οικονομικό έτος 2024 θα είχε μέτριο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εάν η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανταποκρινόταν με μια ελαφρώς λιγότερο επιθετική προσέγγιση στην προσπάθειά της να επιβραδύνει την οικονομία και τον πληθωρισμό με υψηλότερα επιτόκια.

Ο πολιτικός αντίκτυπος

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος παρακάμπτει τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία. Ωστόσο, η ικανοποίηση ορισμένων απαιτήσεων των Ρεπουμπλικάνων κινδυνεύει να αποξενώσει τους προοδευτικούς που χρειάζεται για την επανεκλογή του.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μείωση της χρηματοδότησης για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την αδειοδότηση ορισμένων ενεργειακών έργων.

Οι εσωτερικές δαπάνες το 2024 θα περικοπούν στα επίπεδα του δημοσιονομικού 2022.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Covid-19, ο Λευκός Οίκος διασφάλισε χρήματα για εμβόλια επόμενης γενιάς, χρηματοδότηση ιατρικής περίθαλψης βετεράνων, χρηματοδότηση κουπονιών στέγασης και υπηρεσίες υγείας για τους Ινδούς.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους – Τι περιλαμβάνει

ΗΠΑ: Eφικτή μια συμφωνία για το χρέος έως τις 5 Ιουνίου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News