Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 12:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους – Τι περιλαμβάνει

ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους – Τι περιλαμβάνει

Πιο κοντά σε μία συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους έρχονται οι Ρεπουμπλικάνοι και οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια για να αποτραπεί μια καταστροφική αμερικανική χρεοκοπία στενεύουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο πλευρές έχουν μειώσει τις διαφορές τους τις τελευταίες ημέρες, αν και η τελική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο ύψος του ορίου.

Υπό τους όρους της συμφωνίας που διαμορφώνεται, οι αμυντικές δαπάνες θα επιτραπεί να αυξηθούν κατά 3% του χρόνου, για να ευθυγραμμιστούν με όσα έχει ζητήσει στον προϋπολογισμό ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ για να εξυπηρετηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο και των κλιματικών στόχων της χώρας. Επίσης, θα επιταχυνθούν οι άδειες για αγωγούς και άλλα projects υδρογονανθράκων, που προτιμώνται από το ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η συμφωνία θα περικόψει 10 δισ. δολάρια από την αύξηση του προϋπολογισμού για την εφορία κατά 80 δισ. δολάρια, που κέρδισε ο Biden στο πλαίσιο του Inflation Reduction Act. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει για ένα κύμα από ελέγχους, ενώ οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι η αύξηση των σχετικών δαπανών θα καλυφθεί από τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Συνολικά, η συμφωνία που φαίνεται να διαμορφώνεται εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερη από την αρχική προσφορά των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι είχαν ζητήσει την αύξηση του ορίου χρέους έως τον επόμενο Μάρτιο, δίνοντας ως αντάλλαγμα μειώσεις δαπανών για 10 χρόνια.

Οι πληροφορίες ότι μια συμφωνία έχει έρθει πιο κοντά οδηγούν τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε άνοδο. Ο Jan Hatzius και ο Alec Phillips της Goldman Sachs έγραψαν σε ανάλυσή τους ότι το πιθανότερο είναι μία συμφωνία την Παρασκευή.  

Εάν η συμφωνία επιτευχθεί σύντομα, το πιθανότερο είναι  ότι θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη. Και μετά, η Γερουσία θα πρέπει να δράσει γρήγορα και να την στείλει προς υπογραφή στον  Biden πριν από την 1η Ιουνίου, η οποία θεωρείται η X-Date, δηλαδή η ημερομηνία στην οποία εκτιμάται ότι το αμερικανικό κράτος θα ξεμείνει από ρευστό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος: Νίκη Μπάιντεν στις αμυντικές δαπάνες

JP Morgan: Στο 25% οι πιθανότητες να περάσει η X-date των ΗΠΑ χωρίς συμφωνία

ΗΠΑ: Κλιμακώνεται το θρίλερ του χρέους – Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές σε αρνητικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News