Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 22:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος: Νίκη Μπάιντεν στις αμυντικές δαπάνες

Συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος: Νίκη Μπάιντεν στις αμυντικές δαπάνες

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές για το όριο χρέους παραμερίζουν τις απαιτήσεις τους για μεγάλες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες και αντ’ αυτού συμβιβάζονται με μια μικρότερη αύξηση, όπως ακριβώς επεδίωκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πρόταση προϋπολογισμού του, όπως ανέφεραν πηγές. 

Η αναδυόμενη συναίνεση όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι προσπαθούν να ανακόψουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών και να ενισχύσουν την πρόταση του Μπάιντεν για την εθνική ασφάλεια ύψους 886,3 δισ. δολαρίων το επόμενο έτος, η οποία εκπροσωπεί ήδη μια αύξηση 3,3% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Το Πεντάγωνο θα λάβει 842 δισ. δολάρια με βάση το συμβιβασμό, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kέβιν Μακάρθι αναγνώρισε ότι οι ελπίδες των Ρεπουμπλικανών για ενίσχυση της άμυνας θα πρέπει να περιοριστούν, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το τι εξετάζεται.

«Ξέρω ότι θα ήθελαν να ξοδέψουν περισσότερα. Αλλά, βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημερίο», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν επίσης δραματικές περικοπές στις εγχώριες δαπάνες με αντάλλαγμα μία συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πριν από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ξεμείνουν από μετρητά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται ακόμη τα επίπεδα χρηματοδότησης για μη αμυντικούς λογαριασμούς. Ο Μακάρθι σηματοδότησε ότι ήταν πρόθυμος να συμφωνήσει με το επίπεδο που ζητούσε ο πρόεδρος για τους αμυντικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, παρόλο που απαιτούν απότομες περικοπές στον υπόλοιπο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς.

Οι αμυντικές δαπάνες αποτελούν ήδη περισσότερο από το ήμισυ του προαιρετικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η Τρίτη αναδεικνύεται ως η πιθανή ημέρα για ψηφοφορία στη Βουλή. Στη συνέχεια, η Γερουσία θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να στείλει το νέο νομοσχέδιο στο γραφείο του Μπάιντεν πριν από την προθεσμία της 1ης Ιουνίου.

Και αυτό γιατί στις 2 Ιουνίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πληρωμή σε εκατομμύρια δικαιούχους Κοινωνικής Ασφαλείας και αυτό ασκεί πιέσεις στους πολιτικούς να άρουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.  

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Υποβαθμίζει το outlook των ΗΠΑ – Κίνδυνος αδράνειας του Κογκρέσου

ΗΠΑ: Κλιμακώνεται το θρίλερ του χρέους – Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές σε αρνητικές

ΗΠΑ: Επιμένει για αρχές Ιουνίου για το ανώτατο όριο χρέους η Yellen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News