Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 19:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αποχώρησαν ξαφνικά οι Ρεπουμπλικάνοι από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος

ΗΠΑ: Αποχώρησαν ξαφνικά οι Ρεπουμπλικάνοι από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος

Οι κορυφαίοι διαπραγματευτές του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι αποχώρησαν ξαφνικά από μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την έκβαση των συνομιλιών για την αποφυγή στάσης πληρωμών χρέους. 

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Γκάρετ Γκρέιβς ανέφερε ότι απλώς οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν και δεν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Ωστόσο δεν γνώριζε εάν οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν ξανά σήμερα Παρασκευή ή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Οι μετοχές υποχώρησαν στην είδηση, αντισταθμίζοντας τη στήριξη που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε διαφορετική περίπτωση οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Ο Πάουελ είπε ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής ενδεχομένως να μην χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια σε τόσο μεγάλο βαθμό, καθώς έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές οι πιστωτικές συνθήκες. 

Εν τω μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, έγραψε στο Twitter ότι «ο Λευκός Οίκος έχει αργήσει να σοβαρευτεί και ο χρόνος είναι ουσιαστικός».

Τα σχόλια του Γκρέιβς λαμβάνουν χώρα μια ημέρα αφότου ο ΜακΚάρθι είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να συνδυαστεί με ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Debt Limit Talks Hit Roadblock | GOP debt-ceiling negotiators abruptly left a closed-door meeting
 

Οι συναλλασσόμενοι προειδοποίησαν ότι μία αύξηση του κόστους δανεισμού και το πλήγμα που θα υποστούν οι μετοχές σε μία στάση πληρωμών θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομίας με προεκτάσεις αντίστοιχες με αυτές της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News