Business & Finance Κυριακή 21/05/2023, 12:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ο Biden σχεδιάζει τηλεφωνική επικοινωνία με τον McCarthy για το όριο του χρέους

ΗΠΑ: Ο Biden σχεδιάζει τηλεφωνική επικοινωνία με τον McCarthy για το όριο του χρέους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο του Κογκρέσου Kevin McCarthy την Κυριακή, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο Biden, που βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), επιδίωξε την επικοινωνία, αφού η διαπραγματευτική ομάδα του τον ενημέρωσε για την κατάσταση των συνομιλιών οι οποίες διακόπηκαν την Παρασκευή χωρίς ενδείξεις προόδου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αργότερα σήμερα», δήλωσε ο Biden στους δημοσιογράφους την Κυριακή. Όταν ρωτήθηκε τι μήνυμα θα μοιραστεί με τον McCarthy, αρνήθηκε να σχολιάσει πριν μιλήσει πρώτα με τον McCarthy.

Απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από την 1η Ιουνίου, που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα προκαλούσε μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να εκτοξεύσει τα επιτόκια.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν συναντήθηκαν το Σάββατο και δεν ανακοίνωσαν καμία πρόοδο από τις συναντήσεις της Παρασκευής ή κάποιο σχέδιο για νέα συζήτηση. Αντιθέτως, η κάθε πλευρά χαρακτηρίζει τις προτάσεις της άλλης υπερβολικά ακραίες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre σημείωσε σε δήλωσή της ότι ο Biden και ο McCarthy είχαν συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε πρόταση για τον προϋπολογισμό θα πρέπει να είναι διακομματική και κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι προσφέρουν προτάσεις πολύ ακροδεξιές για να περάσουν από το Κογκρέσο.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο McCarthy δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ότι δεν πίστευε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν έως ότου ο Biden επιστρέψει στη χώρα από τη συνάντηση της G7, ενώ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι πήραν μια θέση που ήταν πολύ ακραία προς τα αριστερά.

Μια πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προτείνει αύξηση των αμυντικών δαπανών, μειώνοντας παράλληλα τις συνολικές δαπάνες. Η πηγή ανέφερε επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ήθελαν να παρατείνουν τις φορολογικές περικοπές που είχαν ψηφιστεί υπό τον τότε πρόεδρο Donald Trump, οι οποίες θα προσέθεταν 3,5 τρισ. δολάρια στο ομοσπονδιακό χρέος.

Η πηγή σημείωσε ότι η κυβέρνηση Biden είχε προτείνει να παραμείνουν σταθερές οι μη αμυντικές δαπάνες για το επόμενο έτος, κάτι που θα περιόριζε τις δαπάνες όταν γίνουν προσαρμογές για τον πληθωρισμό.

Ένα άλλο πρόσωπο που επίσης έχει γνώση των συνομιλιών δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικάνων περιλάμβανε «απότομες» περικοπές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι πρόσφατες συμφωνίες για τον προϋπολογισμό, καθώς και μια σειρά μέτρων που ενοχλούν τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών απαιτήσεων για την παροχή πρόνοιας, περικοπές στην επισιτιστική βοήθεια και λιγότερα χρήματα για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων.

Το πρόσωπο είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν επίσης τα προτεινόμενα από τους Δημοκρατικούς μέτρα για την αύξηση των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στις πληρωμές φαρμάκων και του κλεισίματος «κενών» στη φορολογία.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ανέμεναν ότι το τηλεφώνημα μεταξύ Biden και McCarthy θα γινόταν καθώς ο Biden επέστρεφε στην πατρίδα του με το Air Force One από τη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα.

Ο Biden επιστρέφει στην Ουάσινγκτον την Κυριακή μετά την περικοπή του ταξιδιού του στην Ασία για να επικεντρωθεί στις συνομιλίες για το όριο του χρέους. Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία.

Το γραφείο του McCarthy δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοθεσία που θα περικόψει ένα ευρύ φάσμα  κυβερνητικών δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτό θα επέβαλε περικοπές κατά μέσο όρο τουλάχιστον 22% σε προγράμματα, όπως η εκπαίδευση και η επιβολή του νόμου, ένα ποσοστό που οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν αμφισβητήσει.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν μια ισχνή πλειοψηφία εδρών στη Βουλή και οι Δημοκρατικοί του Biden ελέγχουν στενά τη Γερουσία, οπότε καμία συμφωνία δεν μπορεί να περάσει χωρίς διακομματική υποστήριξη.

Ο Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής Patrick McHenry είχε δηλώσει ότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών «θα συγκεντρωθούν ως ομάδα και θα εκτιμήσουν» πού βρίσκονται τα πράγματα.

Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν για απότομες περικοπές δαπανών σε πολλά προγράμματα στο εσωτερικό της χώρας με αντάλλαγμα την αύξηση του αυτοεπιβαλλόμενου ορίου δανεισμού της κυβέρνησης, το οποίο απαιτείται τακτικά για να καλυφθεί το κόστος των δαπανών και των φορολογικών περικοπών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως από τους νομοθέτες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου ψήφισαν τρεις φορές υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, χωρίς προαπαιτούμενες περικοπές στον προϋπολογισμό, όταν ο Ρεπουμπλικάνος Trump βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Biden: Δεν θα υπάρξει συμφωνία αν δεν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Χιροσίμα ότι δεν θα συναινέσει σε μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ και την περικοπή του προϋπολογισμού αποκλειστικά με τους δικούς τους όρους.

Ο Biden είπε ότι θα μιλήσει με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy στο δρόμο για την πατρίδα του για τις διαπραγματεύσεις, αλλά, υπογράμμισε, ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ δεν αποτελεί επιλογή.

«Ήρθε η ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει διακομματική συμφωνία που θα γίνει αποκλειστικά με τους κομματικούς τους όρους. Πρέπει να κινηθούν και αυτοί», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News