Business & Finance Κυριακή 26/06/2022, 19:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα επενδύσεων 600 δισ. δολ. στις αναπτυσσόμενες χώρες υιοθετεί η G7

Πρόγραμμα επενδύσεων 600 δισ. δολ. στις αναπτυσσόμενες χώρες υιοθετεί η G7

Ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχει ως στόχο να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα ανακοίνωσε ότι υιοθετεί η G7, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος είναι ακόμη αδιευκρίνιστες.

«Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισ. δολ. μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από την ομιλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Γερμανία κατά την οποία παρουσίασε την πρότασή του.

Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους υπολογίζουν να κινητοποιήσουν 200 δισ. δολ. σε διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αλλά και μόνο η χρήση του όρου «κινητοποίηση» σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει να εξασφαλίσει αυτό το ποσόν μέσω δανείων, δημόσιας χρηματοδότησης και ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα διασφαλισθεί με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες.

Το Πεκίνο κατηγορείται ότι υλοποιεί αυτά τα προγράμματα μέσω μη προνομιακών, έως επικίνδυνων, δανείων προς τις ενδιαφερόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα χρέους των ευάλωτων αυτών κρατών.

Η κινεζική επίθεση «υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος χορηγήσεων ρευστού και σε σειρά επενδύσεων», σχολίασε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά» για την πρωτοβουλία της G7.

«Πολλές χώρες που έχουν λάβει πόρους ή επενδύσεις στο πλαίσιο του κινεζικού προγράμματος συνειδητοποιούν πλέον, πολλά χρόνια μετά, ότι είναι περισσότερο χρεωμένες, ότι το ΑΕΠ τους δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, ότι οι ονομαζόμενες επενδύσεις δεν έχουν αγγίξει τους πληθυσμούς τους», δήλωσε η ίδια πηγή του Λευκού Οίκου.

Η υποσαχάρια Αφρική θα αποτελέσει ξεκάθαρα ύψιστη προτεραιότητα» της Σύμπραξης που θα υλοποιήσει η G7 δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι η κεντρική Αμερική, η νοτιοανατολική Ασία και η κεντρική Ασία είναι επίσης «πολύ σημαντικές περιοχές».

Όπως αναφέρει το Reuters ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινητοποιήσουν 200 δισ. δολ. σε επιχορηγήσεις, ομοσπονδιακά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις για πέντε χρόνια για να στηρίξουν έργα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, της ισότητας των φύλων και των ψηφιακών υποδομών.

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν πρόκειται για βοήθεια ή φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση που θα αποφέρει κέρδη για όλους», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει στις χώρες «να δουν τα συγκεκριμένα οφέλη της συνεργασίας με τις δημοκρατίες».

Ο Μπάιντεν είπε ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια θα μπορούσαν να προέλθουν από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλα.

Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία κατά την ίδια περίοδο για να δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο σχέδιο της Πρωτοβουλίας «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε ο Κινέζος Πρόεδρος το 2013, δήλωσε στη συγκέντρωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τα σχέδιά τους μίλησαν και οι ηγέτες της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί ξεχωριστά. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν παρόντες, αλλά συμμετέχουν και οι χώρες τους.

Το επενδυτικό σχέδιο της Κίνας περιλαμβάνει ανάπτυξη και προγράμματα σε περισσότερες από 100 χώρες με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκδοχής του αρχαίου εμπορικού δρόμου του Δρόμου του Μεταξιού από την Ασία στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι το σχέδιο έχει προσφέρει ελάχιστα απτά οφέλη για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Μπάιντεν τόνισε πολλά εμβληματικά έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου ηλιακής ανάπτυξης 2 δισ. δολ. στην Αγκόλα με την υποστήριξη του Υπουργείου Εμπορίου, της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ, της αμερικανικής εταιρείας AfricaGlobal Schaffer και της εταιρείας ανάπτυξης έργων των ΗΠΑ Sun Africa.

Μαζί με τα μέλη της G7 και την ΕΕ, η Ουάσιγκτον θα παράσχει επίσης τεχνική βοήθεια 3,3 εκατ. δολ. στο Institut Pasteur de Dakar στη Σενεγάλη, καθώς αναπτύσσει μια ευέλικτη μονάδα παραγωγής πολλαπλών εμβολίων σε βιομηχανική κλίμακα στη χώρα αυτή, που μπορεί τελικά να παράγει εμβόλια για τον COVID-19 και άλλα εμβόλια. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχει και η Ε.Ε.

Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) θα δεσμεύσει επίσης έως και 50 εκατ. δολ. σε διάστημα πέντε ετών στο παγκόσμιο Ταμείο Κινήτρων Παιδικής Φροντίδας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Friederike Roder, αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού ομίλου Global Citizen, είπε ότι οι επενδυτικές δεσμεύσεις θα μπορούσαν να είναι «μια καλή αρχή» για μεγαλύτερη δέσμευση των χωρών της G7 στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα μπορούσαν να στηρίξουν την ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη για όλους. Οι χώρες της G7 παρέχουν κατά μέσο όρο μόνο το 0,32% του ακαθάριστου εθνικού τους εισοδήματος, λιγότερο από το μισό από το 0,7% που υποσχέθηκαν, σε αναπτυξιακή βοήθεια, είπε.

«Αλλά χωρίς τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News