Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 20:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yellen: Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές

Yellen: Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen θα πει στους ομολόγους της στην Ομάδα των Επτά (G7) την επόμενη εβδομάδα ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι καλύτερες από ό,τι ήταν το περασμένο φθινόπωρο, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ταξίδι της Yellen στην Ιαπωνία για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7 «συμπιέστηκε» για να μπορέσει η υπουργός να συνεχίσει να εργάζεται με το Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ και την αποφυγή μιας πρωτοφανούς χρεοκοπίας που θα ήταν καταστροφική για την αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όπως σημειώνει το Reuters ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει καλέσει κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη για να συζητήσουν το θέμα. Η Yellen θα συμμετάσχει στη σύνοδο της G7 στη Νιιγκάτα από τις 11 έως τις 13 Μαΐου.

Η Yellen θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία εν μέσω νέων πιέσεων στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, αφού η κατάρρευση της First Republic Bank και οι δυσκολίες της PacWest Bancorp επιδείνωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τον κλάδο. Οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν την Παρασκευή.

Μέχρι και 16 μεσαίου μεγέθους τράπεζες έχουν χάσει περισσότερα από 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από την περασμένη Παρασκευή λόγω των ανανεωμένων φόβων για τη σταθερότητα του τομέα, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Biden παραμένει σε αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, για την άρνησή τους να ψηφίσουν ένα υψηλότερο από το σημερινό ανώτατο όριο ομοσπονδιακού χρέους. Ο Biden προσπάθησε την Παρασκευή να απευθύνει έκκληση στους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς να πιέσουν για αύξηση του ορίου και να πάρουν αποστάσεις από άλλους Ρεπουμπλικανούς που προωθούν «δρακόντειες» περικοπές στον προϋπολογισμό.

Η Yellen θα συμμετέχει στις συνομιλίες ακόμη και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό για εκείνη να βρίσκεται στην G7 εν μέρει για να επισημάνει θέματα που μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, όπως το όριο χρέους».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι ένα άλλο βασικό θέμα στις συναντήσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, μαζί με τις προσπάθειες των χωρών της G7 να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μέσω πρωτοβουλιών όπως το «friendshoring» και η Σύμπραξη της G7 για Παγκόσμιες Υποδομές και Επενδύσεις (PGII) ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News