Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κλιμακώνεται το θρίλερ του χρέους – Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές σε αρνητικές

ΗΠΑ: Κλιμακώνεται το θρίλερ του χρέους – Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές σε αρνητικές

Στην υποβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης ΑΑΑ των ΗΠΑ, σε αρνητικές, προχώρησε ο οίκος Fitch, καθώς το αδιέξοδο για την αύξηση του ορίου χρέους απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με στάση πληρωμών. 

Η απόφαση «αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος» που θα δινόταν «με την αύξηση ή την αναστολή της ισχύος του ορίου χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς «η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα», εξήγησε η Fitch.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Joe Biden και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο, απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το δημόσιο την 1η Ιουνίου, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen σημείωσε την Τετάρτη ότι παραμένει στις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για την αθέτηση του ανώτατου ορίου χρέους και δήλωσε ότι θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο σχετικά με τα οικονομικά της κυβέρνησης.

Μιλώντας σε φόρουμ της Wall Street Journal, η Yellen δήλωσε ότι είναι δύσκολο να είναι ακριβής για το ποια ακριβώς ημέρα η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει έλλειψη κεφαλαίων, αλλά πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να γίνει πιο ακριβής, όσον αφορά την ημερομηνία μόλις εξετάσει τα έσοδα της κυβέρνησης.

Ορισμένοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Moody’s Analytics, έχουν εκτιμήσει ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να έρθει λίγες ημέρες μετά την 1η Ιουνίου και συγκεκριμένα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

Ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, απηύθυνε και εκείνος χθες προειδοποίηση για μια αμερικανική χρεοκοπία και κραχ στις αγορές, καθώς εκτίμησε ότι η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει στην τελευταία στιγμή ή και να μην επιτευχθεί.

«Μπορεί να φτάσουν στην τελευταία στιγμή πριν να υπάρξει συμφωνία. Ή είναι πιθανό ότι δεν θα φτάσουν σε συμφωνία. Και εάν δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», είπε ο «Dr Doom» μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Qatar Economic Forum στη Ντόχα.

Τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ την 1η Ιουνίου

Στους επενδυτικούς κύκλους επικρατούσε ανέκαθεν η εντύπωση ότι στην περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των απαιτήσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα έδινε προτεραιότητα στην αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου των κρατικών ομολόγων. Πρόκειται για μια αγορά με αποτίμηση 24 τρισ. δολαρίων, που λειτουργεί ως βαρόμετρο για το κόστος δανεισμού διεθνώς, ως εγγύηση στις χρηματαγορές και ως βασικό κομμάτι διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ στην πράξη, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται το κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί.

Σενάρια

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο αντίκτυπος μπορεί να μην είναι τόσο δραματικός, διότι μετά την κρίση του 2011, η αγορά θέσπισε συγκεκριμένη διαδικασία στην περίπτωση που εξαντληθούν τα χρήματα. Ωστόσο, ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και πλησιάζοντας σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχουν κίνδυνοι και απρόβλεπτες συνέπειες. Μάλιστα, η ομάδα Treasury Market Practices Group (TMPG), η οποία βοήθησε στην διαμόρφωση της έκτακτης διαδικασίας, προειδοποίησε ότι εάν καθυστερήσουν οι πληρωμές, τα αποτελέσματα θα είναι σοβαρά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν τα εξής πιθανά σενάρια εξέλιξης της κατάστασης: 

Ο ρόλος της Fed

Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας στα χρηματιστήρια και ενδεχομένως να διακόψει το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαδικασίας που αναφέρθηκε, το υπουργείο θα πρέπει να ανακοινώσει μέχρι τις 10 το βράδυ ότι αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Έτσι, η προθεσμία αποπληρωμής των απαιτήσεων της επόμενης ημέρας θα παραταθεί κατά ένα εικοσιτετράωρο.

Υποβάθμιση

Καθυστέρηση πληρωμών για μερικές ημέρες θα σημαίνει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, όπως δήλωσε αναλυτής της Moody’s. Βέβαια, οι επενδυτές δεν θα έχουν υποστεί ζημία (δηλαδή κούρεμα), το οποίο είναι σημαντικό, όπως δήλωσε ο ίδιος υποθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα επισπευσθεί η σύναψη συμφωνίας για το χρέος.

Περιορισμένος αντίκτυπος

Η καθυστέρηση πληρωμών σε συγκεκριμένους τίτλους δεν σημαίνει χρεοκοπία ευρείας κλίμακας, εξ ου και είναι πιθανό ότι τα άμεσα αποτελέσματα θα είναι σχετικά περιορισμένα. Ορισμένοι θεωρούν ότι δύσκολα θα απομακρυνθούν οι διαχειριστές funds από τα κρατικά ομόλογα, ενώ άλλοι φοβούνται για ντόμινο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Η TMPG έχει δηλώσει ότι ορισμένοι παράγοντες της αγοράς ίσως να μην μπορέσουν να ακολουθήσουν την έκτακτη διαδικασία και άλλοι να το κάνουν μόνο παρεμβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές, δημιουργώντας σοβαρούς λειτουργικούς κινδύνους. «Είναι αβέβαιο τι θα συμβεί στις αγορές σε πραγματικό χρόνο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τι θα γίνει στην τιμή» και την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων, δήλωσε ο Robert Toomey της Securities Industry and Financial Markets Association.

Δύσκολες αποφάσεις

Το 2013 ο Powell, τότε μέλος του δ.σ. της Fed δήλωσε ότι «ο πραγματικός κίνδυνος είναι εκείνος μιας αποτυχημένης δημοπρασίας, δηλαδή  της απώλειας της πρόσβασης στις αγορές με οποιοδήποτε κόστος». Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, δεν έχει ακόμη διασαφηνίσει τι θα συμβεί εάν εξαντληθούν τα χρήματα: «Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις εάν δεν ανέβει το όριο του χρέους».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Η στιγμή της αλήθειας των 48 τρισ. δολαρίων

Georgieva: Βέβαιη για λύση στο θέμα του χρέους των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Επιμένει για αρχές Ιουνίου για το ανώτατο όριο χρέους η Yellen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News