Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 17:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η στιγμή της αλήθειας των 48 τρισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Η στιγμή της αλήθειας των 48 τρισ. δολαρίων

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη στιγμή της αλήθειας ύψους 48 τρισ. δολαρίων αυτή τη δεκαετία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη κατάρρευση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και της πενιχρής οικονομικής ανάπτυξης ή σε μια περίοδο επιταχυνόμενης παραγωγικότητας και μεγαλύτερης ευημερίας.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μιας νέας έκθεσης του ερευνητικού βραχίονα συμβούλων McKinsey & Co που εξετάζει μια ποικιλία σεναρίων για το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές τα επόμενα χρόνια και πόσος πλούτος και παραγωγή θα δημιουργούνται.

Μετά από χρόνια κοσμικής στασιμότητας, κατά την οποία οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν, ενώ η οικονομική ανάπτυξη υστέρησε, ο κόσμος δείχνει σημάδια τεκτονικής αλλαγής, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλά δεκαετιών και οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται.

«Οι πιθανότητες τα επόμενα 20 χρόνια να φαίνονται σημαντικά διαφορετικά από τα προηγούμενα 20 είναι υψηλές, αλλά δεν είναι σίγουρο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jan Mischke, συνεργάτης στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey στη Ζυρίχη.

Τρία από τα τέσσερα σενάρια που θεωρεί πιθανά το ινστιτούτο – η επιστροφή στην οικονομική δυσφορία, η αυγή μιας υψηλότερης εποχής πληθωρισμού και μια κατάρρευση στις αγορές περιουσιακών στοιχείων – απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικά. 

Στην πρώτη περίπτωση, ο πλούτος σε χαρτί συνεχίζει να ανεβαίνει, αλλά η ανάπτυξη υποχωρεί. Στη δεύτερη, η οικονομία ενισχύεται λίγο, αλλά οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων υποφέρουν. Στη τρίτη, τόσο η οικονομική ανάπτυξη όσο και οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιδεινώνονται.

«Το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση της παραγωγικότητας», είπε η McKinsey. 

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πλούτος των νοικοκυριών αυξάνεται κατά 17 τρισ. δολάρια, καταλήγοντας σε 48 τρισ. δολάρια υψηλότερα το 2030, από ό,τι στο σενάριο της κατάρρευσης. 

Ωστόσο, η επίτευξη ταχύτερης αύξησης της παραγωγικότητας δεν θα είναι εύκολη, σύμφωνα με τη McKinsey.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Συνεχίζουν να θέλουν διακοπές στο εξωτερικό οι Αμερικανοί, παρά το κόστος και την πολυκοσμία

Λαγκάρντ στην «Κ»: Η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη

Οι συστάσεις της ΕΕ: Επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News