Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 13:50
BUSINESS & FINANCE

Georgieva: Βέβαιη για λύση στο θέμα του χρέους των ΗΠΑ

«Μην αποχαιρετάτε ακόμα τα δολάριά σας», είπε η Γκεοργκίεβα

Georgieva: Βέβαιη για λύση στο θέμα του χρέους των ΗΠΑ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις ΗΠΑ για το ύψος του χρέους και θα αποφευχθεί μια στάση πληρωμών.

«Η Ιστορία μάς λέει ότι ΗΠΑ θα παλέψουν με αυτή την αντίληψη περί στάσης πληρωμών…αλλά στο παρά ένα αυτό επιλύεται και είμαι βέβαιη ότι θα δούμε και πάλι αυτό το έργο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, που διοργανώνει το Bloomberg. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν αναμένει γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα του αμερικανικού δολαρίου. Ερωτηθείσα για την αποδολαριοποίηση του κόσμου, η Γκεοργκίεβ δήλωσε: «Δεν αναμένουμε γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα διότι ο λόγος για τον οποίο το δολάριο αποτελεί αποθεματικό νόμισμα είναι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και το βάθος των κεφαλαιαγορών της».

«Μην αποχαιρετάτε ακόμα τα δολάριά σας», είπε η Γκεοργκίεβα.

Προειδοποίηση Roubini

Νωρίτερα, προειδοποίηση για μια αμερικανική χρεοκοπία και κραχ στις αγορές απηύθυνε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, καθώς εκτιμά ότι η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει στην τελευταία στιγμή ή και να μην επιτευχθεί.

«Μπορεί να φτάσουν στην τελευταία στιγμή πριν να υπάρξει συμφωνία. Ή είναι πιθανό ότι δεν θα φτάσουν σε συμφωνία. Και εάν δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», είπε ο «Dr Doom» μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Qatar Economic Forum στη Ντόχα.

Ο Roubini εκτίμησε επίσης ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και το Ιράν καθώς και η επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν οι μεγάλες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία φέτος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News