Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πώς η γεωπολιτική επηρεάζει την ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

ΔΝΤ: Πώς η γεωπολιτική επηρεάζει την ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν το παγκόσμιο επενδυτικό σκηνικό με κινδύνους για την ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Με βάση έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη, το Ταμείο εφιστά την προσοχή ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις ρέουν ως επί το πλείστον μεταξύ χωρών που είναι σύμμαχοι σε γεωπολιτικό επίπεδο και όχι ανάμεσα σε χώρες που γειτνιάζουν γεωγραφικά. 

Και αναφέρεται συγκεκριμένα στην αξιοσημείωτη μείωση των επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από το 2015 καθώς οι χώρες βλέπουν η μία την άλλη ως στρατηγικό αντίπαλο. 

Το Ταμείο συμπεραίνει επίσης ότι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχουν μειώσει τις πολύ σημαντικές ροές κεφαλαίου και τις χορηγήσεις τραπεζικών δανείων κατά 15%. 

Παρότι οι ροές κεφαλαίου μεταξύ φιλικών χωρών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της πολιτικής ασφάλειας, το ΔΝΤ ποροειδοποιεί ότι η τάση που στοχεύει στο να περιορίσει τη διαφοροποίηση των κινδύνων, πολλαπλασιάζει ουσιαστικά τις πιθανότητες μίας οικονομικής επιβράδυνσης. 

Σε ασκήσεις προσομείωσης, το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται ότι το μακροπρόθεσμο κόστος ενός κόσμου που αποτελείται από οικονομικά μπλοκ με μεγαλύτερα επενδυτικά εμπόδια θα αυξηθεί σημαντικά. Εκτιμά δε ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα ποσοστό 2% από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. 

«Οι εκτιμήσεις όσον αφορά στον αντίκτυπο από αυτό το μακροπρόθεσμο σημαντικό κόστος στο παγκόσμιο ΑΕΠ καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να προωθήσουμε την παγκόσμια ενοποίηση, ειδικά τη στιγμή που οι μεγάλες οικονομίες έχουν την τάση να προωθούν προστατευτικές πολιτικές», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιεύεται εν όψει των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα. 

Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τους δυνητικούς κινδύνους που δημιουργούνται εάν οι χώρες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να καταστήσουν τις αλυσίδες προσφοράς τους ανθεκτικές κάνοντας συναλλαγές και επενδύσεις με χώρες με ίδιες γεωπολιτικές αντιλήψεις. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε πέρυσι τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να αναζητούν ευκαιρίες εκτός των ΗΠΑ για επενδύσεις, προτάσσοντας όμως πρώτα τις φιλικές αλυσίδες προσφορές «με χώρες που γνωρίζουμε ότι μπορούμε να στηριχθούμε». 

Οι πολιτικές αυτές σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις από το 2016 μπορούν να αποτυπωθούν στα στοιχεία, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώνονται σταθερά από το 2008 και αυξάνονται οι ροές κεφαλαίου μεταξύ των χωρών που θεωρούνται γεωπολιτικοί σύμμαχοι. 

Ο αντίκτυπος αυτής της αποσπασματικότητας στο παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο θα γίνει πολύ πιο αισθητός στις αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τις επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι φτωχότερες χώρες είναι δύο φορές πιο ευάλωτες στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. 

Σε άσκηση προσομείωσης για τις πιθανές απώλειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από μία μείωση 50% στη ροή επενδύσεων μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομικών μπλοκ που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ και την Κίνα, το ΔΝΤ συμπεραίνει ότι η αμερικανική οικονομία θα είναι η λιγότερο ευάλωτη με τις ασιατικές ωστόσο αναδυόμενες οικονομίες εκτός Κίνας να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία από πιθανές ζημίες που θα μπορούσαν να προκύψουν από γεωπολιτικές εντάσεις θα είναι μικρότερος από 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αντίθετα, το πλήγμα στις οικονομίες των χωρών που είναι εξαρτημένες από επενδύσεις και την ροή εμπορίου τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Κίνα ενδεχομένως να φθάσει ακόμη και το 6%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Georgieva: Στηρίξτε τις χώρες με υψηλό χρέος για να μειωθεί η αβεβαιότητα

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News