Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 16:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα

Τριγμούς στην διεθνή οικονομία θα προκαλέσει ο πόλεμος ΡωσίαςΟυκρανίας, επιβραδύνοντας τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης και δίνοντας ώθηση στον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό, προειδοποίησε το ΔΝΤ. Μάλιστα, τόνισε επίσης ότι ο πόλεμος θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει εκ θεμελίων την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

 

Εκτός από τον ιστορικά υψηλό όγκο προσφυγικών ροών και τον πόνο που θα προκαλέσει, ο πόλεμος οδηγεί στα ύψη τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, δίνοντας ώθηση στον πληθωρισμό και υπονομεύοντας την αξία των εισοδημάτων. Εν τω μεταξύ, προειδοποιεί το ΔΝΤ, δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα εμβάσματα στις γειτονικές της Ουκρανίας.

Σε σχετική ανάρτηση του ΔΝΤ στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται επίσης ότι ο πόλεμος μειώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και πυροδοτεί κύμα αβεβαιότητας στον επενδυτικό κόσμο, το οποίο με την σειρά του θα ασκήσει πιέσεις στην αξία των περιουσιακών στοιχείων, και στις οικονομικές συνθήκες, ενώ επίσης θα μπρορούσε να εκκινήσει μαζικές εκροές κεφαλαίου από τις αναδυόμενες αγορές.

Μέσα στις προηγούμενες ημέρες το Ταμείο προειδοποίησε ότι θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 4,4% στην παγκόσμια οικονομία φέτος. Τοπικά, οι χώρες με αυξημένη έκθεση στο εμπόριο, τον τουρισμό και τον χρηματοοικονομικό κλάδο θα υποστούν μεγαλύτερη επιβάρυνση. Παράλληλα όμως, το Ταμείο διαβλέπει πως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολης θα αυξηθεί περαιτέρω η ανασφάλεια όσον αφορά τα τρόφιμα.

Όσον αφορά την Ρωσία και την Ουκρανία, το ΔΝΤ προβλέπει πως θα υπάρξει ύφεση, ενώ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη ενδέχεται να βιώσει αναταραχές στην τροφοδοσία φυσικού αερίου, αλλά και γενικότερη αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, υψηλότερο αναμένεται να είναι το κόστος και για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν απορρογήσει τα περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γκεοργκίεβα: Το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τον επόμενο μήνα

Ουκρανία: ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα φοβούνται «διάχυση» της κρίσης

Ενεργειακό κόστος: Με «δεμένα χέρια» προχωρά η ενίσχυση των νοικοκυριών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News