Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 22:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα: Το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τον επόμενο μήνα

Γκεοργκίεβα: Το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τον επόμενο μήνα

Σε συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου έχουν οδηγήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, ωθώντας ταυτόχρονα στα ύψη τις τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η εξέλιξη αυτή, προσέθεσε, θα αναγκάσει το διεθνή οργανισμό να αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τον επόμενο μήνα. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει απότομη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία πλέον οδηγείται σε «βαθιά ύφεση» το 2022. 

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Γκεοργκίεβα είπε ότι αναμένει σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής σε πολλές χώρες πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν, λαμβάνοντας υπόψη τις πυροδοτούμενες από τον πόλεμο πληθωριστικές πιέσεις. 

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, που ευθύνονται κυρίως για τον υψηλό πληθωρισμό, πυροδοτούν έντονες ανησυχίες σε πολλές περιοχές του πλανήτη και ειδικά στα φτωχότερα νοικοκυριά, προσέθεσε. Οσο για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών του ρωσικού χρέους, η Γκεοργκίεβα δεν το θεωρεί πλέον απίθανο γεγονός, καθώς το πρόβλημα τώρα είναι ότι η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά της. 

Οπως ανέφερε, το ΔΝΤ δεν έχει κάποιο πρόγραμμα ή σχέσεις με την Ρωσία αυτή τη στιγμή, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το γραφείο του Ταμείου στη Μόσχα δεν λειτουργεί. Τα μέλη του ΔΝΤ έχουν καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία συζήτηση αναφορικά με την έξοδο της Ρωσίας από τον οργανισμό. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι ΟΗΕ για «κόλαση» στις τιμές των τροφίμων

ΔΝΤ: Η κλιμάκωση του πολέμου θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλον τον κόσμο

    

.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News