Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 16:06
BUSINESS & FINANCE

Καμπανάκι ΟΗΕ για «κόλαση» στις τιμές των τροφίμων

Η «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά τροφίμων

Καμπανάκι ΟΗΕ για «κόλαση» στις τιμές των τροφίμων

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίζλι, προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στα ύψη, με καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχότερους του κόσμου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς βασικών τροφίμων και ο πόλεμος έχει ήδη πλήξει την παραγωγή καλλιεργειών, ανεβάζοντας τις τιμές.

Ο Μπίζλι δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία θέτει περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο πείνας παγκοσμίως.

«Εκεί που νομίζεις ότι η κόλαση στη Γη δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, η κατάσταση επιδεινώνεται», είπε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία, που αποκαλούνται «το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης», εξάγουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου σιταριού και το ήμισυ των προϊόντων ηλίανθου, όπως σπόρους και λάδι. Η Ουκρανία πωλεί επίσης πολύ καλαμπόκι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή σιτηρών και να διπλασιάσει ακόμη και τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης δήλωσε στο BBC ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν παγκοσμίως από πείνα είχε ήδη αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 276 εκατομμύρια μέσα σε τέσσερα χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας, εξαιτίας αυτού που αποκαλεί «τέλεια καταιγίδα» συγκρούσεων, κλιματικής αλλαγής και κορωνοϊού.

Είπε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από την τρέχουσα κρίση, λόγω του υψηλού ποσοστού σιτηρών που εισάγουν σήμερα από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

«Το 50% περίπου των σιτηρών του Λιβάνου προέρχεται από την Ουκρανία. Η Υεμένη, η Συρία, η Τυνησία – και θα μπορούσα να συνεχίσω και να συνεχίσω – εξαρτώνται από την Ουκρανία», είπε.

Παρομοίως, η νορβηγική Yara International, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς λιπασμάτων στον κόσμο, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι καταστροφικός για τα τρόφιμα.

Με την εφοδιαστική αλυσίδα να έχει ήδη επηρεαστεί και τους διόδους προς την Ουκρανία να έχουν αποκοπεί λόγω πολέμου, η χώρα μπορεί να έχει έλλειψη σε λιπάσματα οδηγώντας έτσι σε μια κακή σοδειά, η οποία με τη σειρά της μπορεί να φέρει μια «παγκόσμια κρίση τροφίμων».

Εξάλλου, οι τιμές των λιπασμάτων είχαν ήδη επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση, καθώς για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται φυσικό αέριο.

«Για εμένα, δεν είναι απλά ότι βαίνουμε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση – είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η κρίση» προαναγγέλλει ο επικεφαλής της Yara, Svein Tore Holsether.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια καταστροφή μετά την άλλη», η οποία δείχνει πόσο επισφαλής είναι η παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα, επηρεάζοντας έτσι την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι τα τελευταία χρόνια, επιπλέον 100 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται πεινασμένοι… Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό που τώρα έχουμε και αυτό [τον πόλεμο στην Ουκρανία]» σημειώνει χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλον τον κόσμο

Πληθωριστικός εφιάλτης στο 7%: Ενέργεια και σιτηρά βάζουν φωτιά στις τιμές

Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε έξι αριθμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News