Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Προσοχή στο «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου»

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Προσοχή στο «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου»

Να αποτρέψουν την «βαλκανοποίηση» της ψηφιακής οικονομίας ζητά από τις αρχές η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να δεχθεί πλήγμα έως και 6% στο ΑΕΠ, την επόμενη δεκαετία. 

Ο πλανήτης ίσως να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με ένα «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου», όπου οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα υιοθετήσουν διαφορετικά τεχνολογικά στάνταρ, τόνισε η Γκεοργκίεβα, μιλώντας στον ΟΟΣΑ. 

Αυτή η διάσπαση της ψηφιακής οικονομίας ίσως να αναγκάσει τις φτωχές χώρες να «διαλέξουν πλευρά», κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών καθώς και μείωση της καινοτομίας και των υπηρεσιών, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί από 3% έως 6%, εκτίμησε. 

Το οικονομικό πλήγμα, μάλιστα, θα συνοδευτεί από την αύξηση της ισχύος των γιγάντων της τεχνολογίας, κάτι που θα κάνει ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια των μικρότερων, καινοτόμων εταιρειών, να ανταγωνιστούν αυτές τις μεγάλες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News