Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 09:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 100% η πιθανότητα ύφεσης, δείχνει το μοντέλο του Bloomberg

ΗΠΑ: Στο 100% η πιθανότητα ύφεσης, δείχνει το μοντέλο του Bloomberg

Στο 100% υπολογίζει τις πιθανότητες ύφεσης για την αμερικανική οικονομία τους επόμενους 12 μήνες το μοντέλο του Bloomberg Economics.

Η προηγούμενη πρόβλεψη τοποθετούσε τις πιθανότητες της ύφεσης στο 65%.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση και ότι οποιαδήποτε ύφεση θα είναι «πολύ μικρή», καθώς επιδιώκει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή βάση υπό τη διακυβέρνησή του.

Ωστόσο, οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες, ο επίμονος πληθωρισμός και οι προσδοκίες για επιθετικές κινήσεις από τη Federal Reserve στα επιτόκια, αυξάνουν τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Το μοντέλο του Bloomberg φαίνεται να είναι κάπως πιο απαισιόδοξο από το consensus, καθώς δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το πρακτορείο με τη συμμετοχή 42 οικονομολόγων τοποθετεί τις  πιθανότητες ύφεσης για τους επόμενους 12 μήνες στο 60%, από 50% έναν μήνα νωρίτερα.

Το μοντέλο του Bloomberg Economics χρησιμοποιεί 13 μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες για να προβλέψει την πιθανότητα ύφεσης σε ορίζοντες ενός μήνα έως δύο ετών.

Ενώ η πιθανότητα ύφεσης για τους επόμενους 12 μήνες έχει φτάσει στο 100% σύμφωνα με το μοντέλο, οι πιθανότητες η ύφεση να χτυπήσει νωρίτερα είναι επίσης αυξημένες. Το μοντέλο προβλέπει την πιθανότητα ύφεσης για τους επόμενους 11 μήνες στο 73% (από 30%)  και την πιθανότητα για τους επόμενους 10 μήνες στο 25% (από 0%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Σήμα» για ύφεση από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Η άνοδος του δολαρίου «βαρίδι» για την παγκόσμια οικονομία

BlackRock: Τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο σε περιβάλλον ύφεσης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News