Business & Finance Σάββατο 27/05/2023, 18:44
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Eφικτή μια συμφωνία για το χρέος έως τις 5 Ιουνίου

«Πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, διαπίστωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι

ΗΠΑ: Eφικτή μια συμφωνία για το χρέος έως τις 5 Ιουνίου

«Mια συμφωνία πριν τις 5 Ιουνίου είναι εφικτή», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, διαπιστώνοντας «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν έχουμε συμφωνία”, δήλωσε ο ΜακΚάρθι στους δημοσιογράφους. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Κάναμε πρόοδο, δουλέψαμε μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί. Και επιστρέψαμε στις συζητήσεις τώρα», τόνισε.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε ότι το υπουργείο αναμένει ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές για τα χρέη των ΗΠΑ έως τις 5 Ιουνίου, εάν οι νομοθέτες δεν τηρήσουν το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Πρόκειται για μία παράταση τεσσάρων ημερών της αρχικής προθεσμίας της 1ης Ιουνίου που έδιδε μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών. 

Η νέα προθεσμία δίδει περισσότερο χρόνο στους διαπραγματευτές προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι διαπραγματευτικές ομάδες δεν έχουν συναντηθεί αυτοπροσώπως από την Τετάρτη, αλλά μίλησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και ήταν σε τακτική επικοινωνία όλη την ημέρα της Παρασκευής.

Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το βράδυ , ο Μπάιντεν είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» όσον αφορά στις προοπτικές για μια συμφωνία. 

Οι νέες απαιτήσεις εργασίας για τη συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα, όπως τα κουπόνια τροφίμων και η υγειονομική κάλυψη του Medicaid έχουν προωθηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους και έχουν απορριφθεί από τον Λευκό Οίκο.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα ως προς αυτό την Παρασκευή το βράδυ. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί της Βουλής αντιστέκονται σε αυτό το σκληρό και παράλογο συμβιβασμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.

Ο Μακάρθι έχει δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σταδιακά σε συμφωνία. Μέχρι στιγμής, έχουν περιορίσει τις διαφορές τους, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, αν και οι λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν είναι αμφισβητούμενες και η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Η συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα αυξήσει το όριο του χρέους και θα περιορίσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες για δύο χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Επίσης, οι αμυντικές δαπάνες θα επιτραπεί να αυξηθούν κατά 3% το επόμενο έτος σύμφωνα με το αίτημα του προϋπολογισμού του Μπάιντεν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουέλι Αντεγιέμο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι πληρωμές σε δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης, βετεράνους και άλλους θα καθυστερήσουν εάν υπάρξει αδυναμία πληρωμής. Ωστόσο, εξέφρασε εμπιστοσύνη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας για να φιλοξενήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν βασικό στόχο για το κλίμα, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την αδειοδότηση για αγωγούς και άλλα έργα ορυκτών καυσίμων που ευνοεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η συμφωνία θα περικόψει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από μια αύξηση προϋπολογισμού 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων που κέρδισε ο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Νομοθετικής Πράξης για τη μείωση του πληθωρισμού. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει για ένα κύμα πρακτόρων και ελέγχων, ενώ οι Δημοκρατικοί είπαν ότι η αύξηση θα αποδώσει από μόνη της μέσω λιγότερης φοροδιαφυγής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters/Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News