Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 13:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα ελληνικά ομόλογα έγιναν ασφαλέστερα των αμερικανικών

Πώς τα ελληνικά ομόλογα έγιναν ασφαλέστερα των αμερικανικών

Στα μάτια των traders, τα ελληνικά ομόλογα μοιάζουν ασφαλέστερα από εκείνα των ΗΠΑ. Έστω και εάν η Ελλάδα αξιολογείται ακόμα στο junk, ενώ η αμερικανική οικονομία απολαμβάνει το «παράσημο» της άριστης φερεγγυότητας του ΑΑΑ.

Εάν κοιτάξει κανείς τα credit default swaps, δηλαδή τα συμβόλαια που ασφαλίζουν τα ομόλογα έναντι μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, θα δει ότι η αγορά εμπιστεύεται τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη λιγότερο από χώρες όπως η Ελλάδα, το Μεξικό και η Βραζιλία, παρότι η κάθε μία από αυτές μετρά τουλάχιστον μερικές χρεοκοπίες στο ιστορικό της.  Στην αγορά των CDS, κοστίζει ακριβότερα να ασφαλίσει κανείς τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Πώς τα ελληνικά ομόλογα έγιναν ασφαλέστερα των αμερικανικών-1

Ασφαλώς, λίγοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα  αφήσουν τα χρέη τους απλήρωτα. Όμως, καθώς το αδιέξοδο για την αύξηση του ορίου χρέους στην Ουάσιγκτον συνεχίζεται, ακόμα και μία τεχνική στάση πληρωμών, όπως για παράδειγμα, μια μικρή καθυστέρηση στην αποπληρωμή τόκων ή  κεφαλαίου, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ύψους 24 τρισ. δολαρίων αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, πάνω στην οποία στηρίζεται το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Και για όσους έχουν αγοράσει τα CDS, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδές.

«Αυτό που συμβαίνει με τα αμερικανικά CDS είναι λίγο τζόγος», λέει στο Bloomberg o John Canavan, αναλυτής της Oxford Economics. «Δεν ποντάρουν στο ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε default (στάση πληρωμών) και θα παραμείνουν έτσι. Υπό αυτή την έννοια, είναι διαφορετικό από χώρες όπως η Ελλάδα ή το Μεξικό, όπου η ανησυχία θα ήταν μήπως η κυβέρνηση χρεοκοπήσει και δεν πάρεις ποτέ πίσω τα χρήματά σου ή σε αποπληρώσει με κούρεμα».

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον γύρω από την αύξηση του ορίου χρέους, που θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται πέραν της λήξης του δημοσιονομικού έτους, στις 30 Σεπτεμβρίου, έχει βάλει στο τραπέζι το σενάριο ενός αμερικανικού default με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, προειδοποίησε ότι  οι ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσουν στο όριο χρέους ίσως και από την 1η Ιουνίου. Πρόκειται για τη λεγόμενη «X-day», όπως ονομάζεται η ημέρα στην οποία το αμερικανικό κράτος θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει για τη χρηματοδότησή του.

Το αποτέλεσμα αυτού του σήριαλ είναι ότι η ζήτηση για αμερικανικά credit default swaps έχει εκτιναχθεί, με τα συμβόλαια που ασφαλίζουν έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας μέσα στον επόμενο χρόνο να φτάνουν στις 166 μονάδες βάσης, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά και πάνω από τα υψηλά όπου είχαν βρεθεί στις ανάλογες κρίσεις του 2011 και του 2013.

Στην περίπτωση έστω ενός τεχνικού default, οι κάτοχοι των συμβολαίων αυτών θα βγάλουν σημαντικά κέρδη, τα οποία το Bloomberg υπολογίζει ακόμα και στο 2.400%. Βέβαια, οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν αρκετά βέβαιοι ότι μια στάση πληρωμών θα αποφευχθεί, τελικά, μέσω μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γέλεν: Εκκληση να αποφευχθεί η στάση πληρωμών – Απειλή παγκόσμιας ύφεσης

Οι ΥΠΟΙΚ του G7 στη σκιά μιας αμερικανικής χρεοκοπίας: Τι θα συζητήσουν στην Ιαπωνία

ΗΠΑ: Αδιέξοδο για το όριο δανεισμού – Αποκλείει ο Μπάιντεν τη στάση πληρωμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News