BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Κάτω από το 150% το ελληνικό χρέος έως το 2025 – Στις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως

Moody’s: Κάτω από το 150% το ελληνικό χρέος έως το 2025 – Στις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως

Η Ελλάδα θα εμφανίσει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτιμά η Moody’s, υπολογίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022. 

Οι προοπτικές της ανάπτυξης συμβάλλουν στη μείωση του χρέους, καθώς η ελληνική οικονομία έχει εμφανίσει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, με πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, έπειτα από τη συρρίκνωση του 9% το 2020, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης. 

«Αν και ο δείκτης του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός τις επόμενες δεκαετίες, το βάρος του χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων αποπληρωμής στα δάνεια της Ευρωζώνης και της εκτεταμένης ανακούφισης του χρέους που έχουν δώσει οι πιστωτές της Ευρωζώνης από το 2017», σημειώνει η Moody’s. 

Moody’s: Κάτω από το 150% το ελληνικό χρέος έως το 2025 – Στις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως-1

Σχεδόν το 80% του ελληνικού χρέους –εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων και των συναλλαγών ρέπο με άλλους οργανισμούς του ελληνικού Δημοσίου- οφείλεται προς τους θεσμούς της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως μερίδιο των κρατικών εσόδων είναι χαμηλές και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για μια παρατεταμένη περίοδο, σημειώνει η Moody’s, ακόμα και αφότου συνυπολογίσει την δημοσιονομική επίδραση της πανδημίας και την επιστροφή στις τακτικές εκδόσεις ομολόγων στις αγορές. 

Μάλιστα, με τις πληρωμές τόκων να αντιστοιχούν στο 5,5-6% των εσόδων, η Ελλάδα έχει καλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους της από ό,τι η Ιταλία, καταλήγει  ο οίκος. 

Οι εκλογές

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, η Moody’s επαναλαμβάνει την ήδη δημοσιευμένη άποψή της ότι αυτό επιδρά θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς «δείχνει» συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.  

Η συνέχεια στην προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Μαζί με τη δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση των σημερινών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας, σημειώνεται. 

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Πώς μπορεί να επιτύχει μια μικρή χώρα – Γιατί η Ελβετία το κάνει και η Ελλάδα όχι

UBS: Πώς η Ελλάδα μείωσε το χρέος της – 6 γραφήματα

BNP Paribas: Η Ελλάδα δρέπει καρπούς – Πώς «γύρισαν» τα δημόσια οικονομικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News