Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 13:51
BUSINESS & FINANCE

Focus Bari: Τα δάνεια αγχώνουν τους Έλληνες – Πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά τους

Focus Bari: Τα δάνεια αγχώνουν τους Έλληνες – Πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά τους

Στρες προκαλεί στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων η ιδέα του χρέους, εξ ου και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά δάνεια ως την έσχατη λύση.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Focus Bari που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 9.500 πολίτες τον Ιούνιο, σχεδόν οκτώ στους δέκα (79%) αγχώνονται με την ιδέα του χρέους, με το ποσοστό να αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με την ηλιακή ομάδα. Ενδεικτικά, αυτή τη στάση υιοθετεί το 84% των ερωτηθέντων άνω των 55 ετών έναντι του 69% των ερωτηθέντων στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 24 ετών.

Είναι συνεπώς εύλογο ότι σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες (67%) θεωρούν πως η λήψη τραπεζικού δανείου είναι η έσχατη λύση, με το ποσοστό επίσης να ανεβαίνει ανάλογα με την ηλικία.

Focus Bari: Τα δάνεια αγχώνουν τους Έλληνες – Πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά τους-1

Μάλιστα, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Focus Bari, οι νεότεροι -τα μέλη της λεγόμενης γενιάς «Gen Z»- θεωρούν πως η έννοια του χρέους είναι αποδεκτή όσο είναι κανείς νέος. Ωστόσο, εξακολουθούν να αποφεύγουν την ιδέα. Αξιοσημείωτο είναι ότι πιο αρνητική στάση απέναντι στον δανεισμό φαίνεται να διατηρούν ελαφρώς περισσότερο οι γυναίκες.

Διαχείριση των οικονομικών

Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να εναρμονίζονται με τη συνολική στάση των Ελλήνων απέναντι στη διαχείριση των οικονομικών τους, καθώς το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει πως είναι πλέον πιο προσεκτικό με το εισόδημά του και το 56% ότι δεν θέλει να παίρνει ρίσκα. Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι ένας στους δύο αισθάνεται πως μπορεί να διαχειριστεί καλά τα οικονομικά του, με την ικανότητα αυτή βέβαια να βελτιώνεται παράλληλα με την ηλικία.

Εξ ου και σχεδόν δύο στους τρεις (62%) αισθάνονται σίγουροι ότι μπορούν να σχηματίσουν και να τηρήσουν έναν προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερης ηλικίας δείχνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απέναντι στη διαχείριση του προϋπολογισμού τους.

Ωστόσο, επικρατεί διάχυτη ανησυχία σχετικά με την αποταμίευση, καθώς το 60% δηλώνει ότι ενδέχεται να μην μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα για τις «δύσκολες» ημέρες και το 58% για διασκέδαση/αναψυχή. Τουλάχιστον, όμως, δείχνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά την ανάγκη αποταμίευσης για τα πράγματα που θέλουν (52%).

Πάντως, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει πως σχεδιάζει να αποταμιεύσει περισσότερα χρήματα τον επόμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στάση τείνουν να υιοθετούν περισσότερο οι νέοι. Ενδεικτικά, το 62% των ατόμων 18-24 ετών δήλωσε ότι θέλει να αποταμιεύσει περισσότερα έναντι του 49% των ερωτηθέντων άνω των 55 ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

PEW: Δυσαρεστημένοι επτά στους 10 από την κατάσταση της οικονομίας – Τι λένε οι Έλληνες

Οικονομικές διακοπές ψάχνουν οι Έλληνες: Μένουν σε εξοχικά και μαγειρεύουν μόνοι τους

Κόβουν βασικές υπηρεσίες οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Οι μισοί δεν θα κάνουν διακοπές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News