BUSINESS & FINANCE

UBS: Προς τεχνική ύφεση η Ευρωζώνη – Κίνδυνος αρνητικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

UBS: Προς τεχνική ύφεση η Ευρωζώνη – Κίνδυνος αρνητικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Η Ευρωζώνη μάλλον δεν θα γλιτώσει τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, και άρα μία τεχνική ύφεση, εκτιμά τώρα η UBS, καθώς βλέπει σημαντικό κίνδυνο για μια αρνητική ένδειξη το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η οποία θα έρθει να προστεθεί στη συρρίκνωση που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο.

Έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη (που έδειξαν μείωση 0,3% σε μηνιαία βάση και 6,8% σε ετήσια βάση), η UBS μιλά πλέον για σημαντικούς κινδύνους γύρω από την προηγούμενη πρόβλεψή της για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,1% το τέταρτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη.

UBS: Προς τεχνική ύφεση η Ευρωζώνη – Κίνδυνος αρνητικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο-1

Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη θα ανακοινωθούν στις 30 Ιανουαρίου, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι οι  ενδείξεις από τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις κατασκευές έως και τον Νοέμβριο προμηνύουν για στασιμότητα (0% σε τριμηνιαία βάση) κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Ο σύνθετος δείκτης PMI του τέταρτου τριμήνου ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο δείκτη του τρίτου τριμήνου  (47,2 έναντι 47,5), κάτι που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, «δείχνει» συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο. «Κάτι που έπειτα από το ήδη αρνητικό τρίτο τρίμηνο, θα σήμαινε τεχνική ύφεση», σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι ενδείξεις για αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο ενισχύονται και από τα στοιχεία στη Γερμανία, τα οποία έδειξαν συρρίκνωση 0,3% στο διάστημα αυτό.

Προκλήσεις κατά τα επόμενα τρίμηνα

Άλλωστε, η UBS σημειώνει ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα εμφανίζουν προκλήσεις, με την περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον και τη δημοσιονομική προσαρμογή να λειτουργούν αρνητικά.  

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι αρνητικές επιπτώσεις από την πιο σφικτή νομισματική πολιτική άρχισαν να επηρεάζουν την δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2022 και ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023. Την ίδια στιγμή, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών αναμένεται να στηρίξουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και άρα την ανάπτυξη, σημειώνει η UBS.  UBS: Προς τεχνική ύφεση η Ευρωζώνη – Κίνδυνος αρνητικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο-2

Σε αυτό το περιβάλλον, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 0,6% στην Ευρωζώνη το 2024, έναντι 0,5% που προβλέπει το consensus, αλλά και ανάκαμψη στο 1,2% το 2025 (consensus 1,4%). Τονίζει, πάντως, ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότερο αρνητικοί.

Η UBS περιμένει κάποια ανάκαμψη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2024 (+0,2% σε τριμηνιαία βάση) και στη συνέχεια ένα ακόμα αδύναμο διάστημα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο (+0,1%), με δεδομένη και την προβλεπόμενη ύφεση στις ΗΠΑ την περίοδο αυτή. Θα ακολουθήσουν ρυθμοί 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και το 2025.

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,3% το δ’ τρίμηνο – Απέφυγε την ύφεση

Σε κλοιό πιέσεων η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Οι προκλήσεις του 2024

De Guindos: Δυσκολίες και το 2024 για την οικονομία της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News