Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 12:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,3% το δ’ τρίμηνο – Απέφυγε την ύφεση

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,3% το δ’ τρίμηνο – Απέφυγε την ύφεση

Η Γερμανία γλίτωσε και πάλι την ύφεση, παρά τη συρρίκνωση που υπέστη η οικονομία της στο τέλος του 2023 και στο σύνολο του έτους.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέφυγε τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που ισοδυναμούν με τεχνική ύφεση, λόγω μιας αναθεώρησης επί τα βελτίω των προηγούμενων τριών μηνών.

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,3% το δ’ τρίμηνο – Απέφυγε την ύφεση-1

Ωστόσο, το 2023 ήταν αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονιά. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο σύνολο των 12 μηνών του προηγούμενου έτους ήταν επίσης της τάξης του 0,3%. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κάμψη από την εποχή της πανδημίας, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες μεγάλες οικονομίες ανά την υφήλιο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της χώρας ως βιομηχανική δύναμη.

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, οι τρέχοντες πρώιμοι δείκτες δεν δείχνουν γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, αν και οι βασικοί παράγοντες πίεσης της γερμανικής οικονομίας είναι πιθανόν να μειωθούν φέτος.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της Γερμανίας συνεχίζονται για το τρέχον έτος με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 0,6% και θα είναι η μικρότερη μεταξύ όλων των κρατών της G20, πλην της Αργεντινής. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι η χρονιά ξεκίνησε με απεργίες τρένων και κινητοποιήσεις αγροτών.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι και πέρυσι η Γερμανία θα ήταν η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που δεν θα κατάφερνε να καταγράψει ανάπτυξη – κυρίως λόγω του μεταποιητικού της τομέα που ταλανίζεται από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, την άνοδο των επιτοκίων και την υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό.

Οι αρχικές ελπίδες της περασμένης χρονιάς ότι θα ήταν πιο διαχειρίσιμο το ενεργειακό σοκ που είχε πυροδοτήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδείχθηκαν φρούδες. Η ατμομηχανή της Ευρώπης δεν κατάφερε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς η ανάκαμψη που ανέμεναν πολλοί δεν ήρθε και το ΑΕΠ συνέχισε να παραπαίει παράλληλα με την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,3% το δ’ τρίμηνο – Απέφυγε την ύφεση-2

Οι απογοητευτικές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας έγιναν η αφορμή να ξεκινήσει μια συζήτηση για το εάν η Γερμανία αποτελεί ξανά τον «ασθενή της Ευρώπης», ένα χαρακτηρισμό που της είχε δοθεί μετά την επανένωση στις αρχές της δεκαετίας του ’90 λόγω της υψηλής ανεργίας που είχε καταγραφεί τότε.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner και ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, απέρριψαν αυτά τα σενάρια, επιμένοντας ότι η χώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

Η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει, ωστόσο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας το οποίο βασίστηκε επί μακρόν στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και στην ισχυρή εξάρτηση από την Κίνα – τόσο για τα εξαρτήματα όσο και ως αγορά για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. 
Παρότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί απότομα από την κορύφωσή τους μετά τη διακοπή των προμηθειών από το Κρεμλίνο, παραμένουν υψηλότερες από την προπανδημική περίοδο. Η χημική βιομηχανία είναι από τους τομείς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, ωθώντας εταιρείες όπως η BASF SE και η Lanxess AG να αναβάλλουν επενδύσεις και να απολύουν εργαζομένους.

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες διαμάχες εντός της τρικομματικής συγκυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς έχουν καταστήσει δύσκολη την υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε κλοιό πιέσεων η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Οι προκλήσεις του 2024

Άλλαξαν οι ρόλοι: Η Γερμανία το νέο «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης;

Γερμανία: Πώς το «φρένο χρέους» έσπασε τον προϋπολογισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News