Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πρόβλεψη για ύφεση 0,6% φέτος – Ανάκαμψη με μοχλό τους μισθούς

Γερμανία: Πρόβλεψη για ύφεση 0,6% φέτος – Ανάκαμψη με μοχλό τους μισθούς

Καθ’ οδόν προς τον πρώτο χρόνο συρρίκνωσης μετά την πανδημία προχωρά η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, αν και η ανακάμπτουσα ζήτηση ενδέχεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη το 2024.

Το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,6% το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις πέντε ινστιτούτων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση. Πρόκειται για πιο δυσοίωνες από εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επόμενο έτος εκτιμάται ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,3%, με ώθηση από την αύξηση των μισθών, τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και την αποσυμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα ινστιτούτα αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για φέτος, καθώς τον Απρίλιο προέβλεπαν επέκταση της οικονομίας κατά 0,3%. Η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται στη βιομηχανία και την ιδιωτική κατανάλωση που «ανακάμπτει πιο αργά απ΄ότι αναμέναμε», δηλώνει ο Oliver Holtemoeller, αντιπρόεδρος του Halle Institute. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει καταφέρει να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε της τιμές ενέργειας.  
Ουσιαστικά με αφορμή αυτό το γεγονός, ενεργοποιήθηκαν βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά ζητήματα που απειλούν να επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία και τα επόμενα χρόνια – όπως η μείωση του εργατικού δυναμικού, η υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα και η ενεργειακή μετάβαση.

Γερμανία: Πρόβλεψη για ύφεση 0,6% φέτος – Ανάκαμψη με μοχλό τους μισθούς-1

Τα προβλήματα αυτά έχουν επηρεάσει και την πολιτική, συμβάλλοντας στην πτώση της δημοτικότητας του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ενώ έχει ανέβει στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα AfD.

Το τρέχον τρίμηνο προβλέπεται ύφεση 0,4% και οριακή ανάπτυξη 0,2% τον τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Παρότι η οικονομική δυσπραγία αρχίζει να αγγίζει την αγορά εργασίας, τα ινστιτούτα αναμένουν μια συγκρατημένη αύξηση της ανεργίας φέτος και μείωση το 2024.

Ωστοσο, προβλέπεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με τους αναλυτές να τοποθετούν το ετήσιο πληθωρισμό το 2023 στο 6,1%, στο 2,6% το 2024 και στο 1,9% το 2025.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel είναι μεταξύ των αξιωματούχων που προειδοποιούν κατά των υπερβολικά απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις προοπτικές της Γερμανίας, λέγοντας ότι η χώρα έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και θα ξεπεράσει την τρέχουσα κακοδαιμονία της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Μειώνει τον δανεισμό της καθώς αίρονται τα μέτρα στήριξης

Deutsche Bank: «Πονεμένος αθλητής» όχι «μεγάλος ασθενής» η Γερμανία

Deutsche Bank: Η Γερμανία θα γίνει ο «ασθενής της Ευρώπης», χωρίς αλλαγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News