Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 13:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μειώνει τον δανεισμό της καθώς αίρονται τα μέτρα στήριξης

Γερμανία: Μειώνει τον δανεισμό της καθώς αίρονται τα μέτρα στήριξης

Κατά 31 δισ. ευρώ λιγότερα σκοπεύει να δανειστεί η Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η κυβέρνηση περιορίζει τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, οι εκδόσεις ομολόγων θα μειωθούν κατά 8 δισ. ευρώ και οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων κατά 23 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα δανεισμού που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μαζί με τη μείωση του δανεισμού κατά το τρίτο τρίμηνο, οι συνολικές  εκδόσεις ομολόγων για τη χρονιά μειώνονται κατά 45 δισ. ευρώ, στα 500 δισ. ευρώ. Και πάλι, πάντως, πρόκειται για δανεισμό-ρεκόρ για τη Γερμανία.

Γερμανία: Μειώνει τον δανεισμό της καθώς αίρονται τα μέτρα στήριξης-1

«Η μείωση του όγκου των ομολογιακών εκδόσεων είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων χρηματοδοτικών αναγκών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και των ειδικών  ταμείων του, ειδικά αυτών που σχετίζονται με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ματαίωσε την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό που ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει  το Bloomberg.

Η ανακοίνωση της μείωσης του δανεισμού έδωσε μικρή ώθηση στις τιμές των γερμανικών ομολόγων, με την απόδοση του 30ετούς τίτλου να υποχωρεί έως και κατά 3 μονάδες βάσης. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα υψηλά 12 ετών, εν μέσω ενός γενικευμένου sell off στα γερμανικά ομόλογα, καθώς η αγορά ανησυχεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα.

Ο δανεισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, αρχικά λόγω των αυξημένων δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συνέχεια για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Αφότου οι κρίσεις αυτές υποχώρησαν, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner, που είναι επικεφαλής του δημοσιονομικά αυστηρού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατικών, επέμεινε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να επαναφέρει το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο χρέους. Ζήτησε από όλα τα υπουργεία, πλην του υπουργείου Άμυνας, να περιορίσουν τις δαπάνες τους για φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: «Πονεμένος αθλητής» όχι «μεγάλος ασθενής» η Γερμανία

Deutsche Bank: Η Γερμανία θα γίνει ο «ασθενής της Ευρώπης», χωρίς αλλαγές

Βόμβα από Hans-Werner Sinn: Η Γερμανία «ασθενεί» ξανά – Στρέφεται προς τα δεξιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News