Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 15:26
ΤΟ Γ' ΤΡΙΜΗΝΟ

Σε τεντωμένο σχοινί η Γερμανία: Νέα συρρίκνωση ΑΕΠ βλέπει η Bundesbank

Σε τεντωμένο σχοινί η Γερμανία: Νέα συρρίκνωση ΑΕΠ βλέπει η Bundesbank

Για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο προειδοποίησε η Bundesbank, εκτιμώντας ότι ο οικονομικός γίγαντας της Ευρώπης θα «λυγίσει» υπό το βάρος της ύφεσης στον βιομηχανικό κλάδο και της κάμψης στην ιδιωτική κατανάλωση.

Στην αρχή του έτους, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε ελαφρώς και το δεύτερο τρίμηνο παρέμεινε στάσιμη. Συνεπώς, η γερμανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης), ακόμη κι αν συρρικνωθεί το γ΄ τρίμηνο. Θα πρόκειται όμως για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ή μηδενική ανάπτυξη.

«Παρά τον κάπως βραδύ ρυθμό του πληθωρισμού, τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών και την καλή αγορά εργασίας, τα ιδιωτικά νοικοκυριά εξακολουθούν να συγκρατούν τις δαπάνες», ανέφερε η Bundesbank στη μηνιαία οικονομική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Εκτός από τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών, η αυξανόμενη αδυναμία της βιομηχανίας επίσης επιβαρύνει τις οικονομικές επιδόσεις», προσέθεσε.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από την κορύφωση του 2022, αλλά στο 5,3% εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλά και η ΕΚΤ έχει τώρα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ του 4% για να σταματήσει την ταχεία αύξηση των τιμών. Αυτή η αύξηση στο κόστος δανεισμού θα επιβαρύνει την ανάπτυξη, ανέφερε η Bundesbank, όπως και η φθίνουσα πορεία των παραγγελιών στον ζωτικό και τεράστιο βιομηχανικό τομέα της χώρας.

«Η χαμηλή και συνεχιζόμενη πτώση των εισερχόμενων παραγγελιών και η φθίνουσα πορεία των παραγγελιών έχουν ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανική παραγωγή», εξήγησε η Bundesbank.

Η βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στις εξαγωγές, έχει πληγεί σημαντικά από τη χαμηλή ζήτηση από την Κίνα και οι προοπτικές της για ανάκαμψη παραμένουν ασθενείς, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ βλέπουν οι οικονομολόγοι

Τετραγωνίζοντας τον δημοσιονομικό κύκλο στη Γερμανία

SOS Σολτς για τη γερμανική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News