Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 13:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα από Hans-Werner Sinn: Η Γερμανία «ασθενεί» ξανά – Στρέφεται προς τα δεξιά

Βόμβα από Hans-Werner Sinn: Η Γερμανία «ασθενεί» ξανά – Στρέφεται προς τα δεξιά

Η Γερμανία είναι για μια ακόμα φορά ο «ασθενής της Ευρώπης», σύμφωνα με τον Hans-Werner Sinn, τον ομότιμο πρόεδρο του ινστιτούτου Ifo. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκλήσεις που εγείρονται εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας, ενδέχεται να ενισχύσουν τα όλο και πιο δημοφιλή δεξιά κόμματα.

Ο χαρακτηρισμός «ασθενής της Ευρώπης» έχει επανέλθει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η μεταποιητική παραγωγή συνεχίζει να παραπαίει στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Ο χαρακτηρισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τη γερμανική οικονομία το 1998, καθώς αντιμετώπιζε τις δαπανηρές προκλήσεις της οικονομίας μετά την επανένωση.

«Δεν πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο», δήλωσε ο Sinn στον Steve Sedgwick του CNBC στο πλαίσιο του Ambrosetti Forum. «Αφορά κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είναι η καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας και πολλά πράγματα εξαρτώνται από αυτήν», είπε. Τα αυτοκίνητα ήταν το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Γερμανίας πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 15,6% της αξίας των αγαθών που πωλήθηκαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Τον Μάιο του 2022 η Γερμανία παρουσίασε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το οποίο ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έκτοτε η χώρα επανήλθε σε εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανήλθε σε 18,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, αλλά οι εξαγωγές παραμένουν υποτονικές.

Η ενεργειακή πολιτική

Ο Sinn δήλωσε ότι οι αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι βιωσιμότητας της Γερμανίας, συμβάλλουν επίσης στην οικονομική δυσπραγία.

Ένας από τους στόχους της γερμανικής κυβέρνησης είναι να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045. Τα σχέδια αυτά τέθηκαν στο προσκήνιο, όταν η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι πρέπει να απεξαρτηθεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και οι τιμές εκτοξεύτηκαν.

Ορισμένοι χαρακτήρισαν τις φιλοδοξίες της Γερμανίας να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ως «υπερβολικά αισιόδοξες», ιδίως υπό το πρίσμα των κλιματικών στόχων της χώρας.

Μιλώντας στο Ambrosetti Forum, ο Sinn δήλωσε ότι η εξάρτηση από τις ανανεώσιμες τεχνολογίες, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα προκαλούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τις επιχειρήσεις.

«Πρέπει να καλυφθούν [αυτά τα κενά] με συμβατική ενέργεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να έχουμε αυτή τη διπλή δομή, την οποία θα πρέπει να διατηρήσουμε στο μέλλον. Από τη μία πλευρά την πράσινηενέργεια και από την άλλη τη συμβατική ενέργεια για να καλύψουμε τα κενά», δήλωσε.

«Πρόκειται για διπλό κόστος. Πρόκειται για υψηλό ενεργειακό κόστος και αυτό δεν είναι καλό για τη βιομηχανία. Θα είναι δύσκολη η πορεία», πρόσθεσε. Η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει το 2% έως 3% της σημερινής βιομηχανικής δυναμικότητάς της, καθώς οι εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπου το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερα, όπως οι ΗΠΑ ή η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με σημείωμα που δημοσίευσε τον Αύγουστο η Berenberg.

Η στροφή στη δεξιά

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας έχει πιθανότατα συμβάλει στη «βουτιά» του επιχειρηματικού κλίματος, έγραψε στο σημείωμα ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. Πρόσθεσε ότι «η τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα και η απογοήτευση για τα ημιτελή κυβερνητικά σχέδια δεν είναι παράγοντες που θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τη γερμανική οικονομία επί μακρόν».

Ωστόσο, υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις ότι η κοινή γνώμη είναι απογοητευμένη από την ευρωπαϊκή στροφή προς τη «βιωσιμότητα», εκδηλώνοντας τη λεγόμενη «πράσινη αντίδραση» (greenlash), καθώς αισθάνεται τις επιπτώσεις του κόστους της πράσινης μετάβασης.

Ο Sinn εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολιτικές προεκτάσεις ως αποτέλεσμα της εστίασης στην αειφορία. «Υπάρχει σαφώς μια αντίδραση… Ο κόσμος κινείται τώρα προς τα δεξιά», δήλωσε ο Sinn, αναφερόμενος στη δημοτικότητα του δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές για το περιφερειακό συμβούλιο τον Ιούνιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Βουτιά στο επενδυτικό κλίμα της Ευρωζώνης – «Βαρίδι» η Γερμανία

P. Gentiloni: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει διπλή κρίση, αλλά θα αποφύγει την ύφεση

Γερμανία: Οι βιομηχανίες μεταφέρουν παραγωγή στο εξωτερικό λόγω ενεργειακού κόστους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News