Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

P. Gentiloni: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει διπλή κρίση, αλλά θα αποφύγει την ύφεση

P. Gentiloni: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει διπλή κρίση, αλλά θα αποφύγει την ύφεση

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μιας «διπλής κρίσης», αλλά και πάλι μπορεί να αποφύγει την ύφεση, εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Paolo Gentiloni.

«Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τον αντίκτυπο της διπλής κρίσης», είπε ο Gentiloni στο CNBC, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή  στην Ουκρανία και το οικονομικό πλήγμα που προκλήθηκε στην Ευρώπη.

«Από γεωπολιτική σκοπιά, η κρίση επηρέασε, φυσικά, και τις ΗΠΑ όπως και όλο τον κόσμο, αλλά από οικονομική σκοπιά, επηρέασε σοβαρά την Ευρώπη και τη Γερμανία ειδικότερα», είπε.

Παρά τις ανησυχίες ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση, εντούτοις οι χώρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ενώ οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν μέτρα στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Τελικά, η Ευρωζώνη εμφάνισε ανάπτυξη 3,5% το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο περιμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% για την Ευρωζώνη φέτος και 1,4% το 2024.

«Είχαμε ένα εξαιρετικό 2022, υψηλότερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και την Κίνα», είπε ο Gentiloni.  «Η επιβράδυνση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και είναι πραγματικότητα, αλλά παρακαλώ μην το αποκαλείτε ύφεση, γιατί νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αποφεύγουμε την ύφεση», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις της για ολόκληρη την Ευρώπη στις 11 Σεπτεμβρίου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη ανάμεσα σε δύο σοκ – Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη

Μήπως έχει ήδη τελειώσει η ύφεση της Ευρώπης;

Άσχημα τα σημάδια για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News