Business & Finance Τρίτη 29/08/2023, 13:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Οι βιομηχανίες μεταφέρουν παραγωγή στο εξωτερικό λόγω ενεργειακού κόστους

Γερμανία: Οι βιομηχανίες μεταφέρουν παραγωγή στο εξωτερικό λόγω ενεργειακού κόστους

Με περιορισμό των επενδύσεών τους και μεταφορά της παραγωγής τους στο εξωτερικό απαντούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος στη χώρα τους οι γερμανικές επιχειρήσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε  το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τουλάχιστον οι μισές εταιρείες απάντησαν ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει αρνητικές ή πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους.

Ανάμεσα στις εταιρείες μεταποίησης, σχεδόν το ένα τρίτο σκέφτεται ή και ήδη υλοποιεί τη μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό. Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που είχε καταγραφεί πέρυσι, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

«Η εμπιστοσύνη της γερμανικής οικονομίας στην ενεργειακή πολιτική έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Achim Dercks, σύμφωνα με το Bloomberg. «Οι ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες».

Η γερμανική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία, έχει βιώσει μία παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας που δεν δείχνει να ξεπερνιέται, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώνεται. Η Γερμανία είναι η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης που αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος.

Ενώ οι γερμανικές βιομηχανίες απολάμβαναν ένα σχετικά χαμηλό ενεργειακό κόστος όσο η χώρα έπαιρνε φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία, μετά την περσινή ενεργειακή κρίση, η Γερμανία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το σχέδιο για τις προμήθειές της. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Ενώ η επέκταση των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας αναμένεται να ρίξει το κόστος, αυτό εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2027.

Έτσι, ανάμεσα στις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες, οι οποίες τις περισσότερες φορές έχουν ήδη σχέσεις με το εξωτερικό, μία στις τέσσερις δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει ή ολοκληρώσει την περαιτέρω μεταφορά παραγωγής εκτός Γερμανίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος – Σε χαμηλό έτους οι προσδοκίες

Γερμανία: Θα γίνει ξανά ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Γερμανία: Η οικονομία ασθενεί αλλά ο Scholz αρνείται να ρίξει χρήμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News