Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Συμφωνία για εταιρικές φοροελαφρύνσεις 6,5 δισ. ευρώ

Γερμανία: Συμφωνία για εταιρικές φοροελαφρύνσεις 6,5 δισ. ευρώ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον καγκελάριο Olaf Scholz συμφώνησε να ξεμπλοκάρει 6,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, καθώς και 2,4 δισ. ευρώ σε πρόσθετα επιδόματα τέκνων για το 2025.

Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε αργά την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνάντησης στην καγκελαρία. Ο Scholz αναγκάστηκε να παρέμβει αφού η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus των Πρασίνων, μπλόκαρε το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που προωθούσε ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner, επικεφαλής των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών, επειδή ήθελε περισσότερα χρήματα για τα επιδόματα τέκνων από αυτά που είχε αρχικά διαθέσει ο Lindner.

«Ηταν πραγματικά πολύ σκληρές οι διαπραγματεύσεις, αλλά άξιζε ο κόπος», δήλωσε ο Paus, πλαισιωμένος από τον Lindner και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εργασίας Hubertus Heil, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την πλήρη εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.

Η τρικομματική κυβερνητική συμμαχία ήταν υπό πίεση για ξεπεράσει τη διαμάχη πριν από τη διήμερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αρχίζει την Τρίτη και να επικεντρωθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην παραπαίουσα οικονομία της Γερμανίας.

Ο Scholz και οι ανώτεροι υπουργοί του θέλουν εξάλλου να προβάλλουν μια εικόνα ενότητας, καθώς δημοσκοπικά έχει ατονίσει η στήριξη στα κόμματα του συνασπισμού.

Ο Lindner, το αποκαλούμενο και γεράκι του προϋπολογισμού, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εσωτερικών συγκρούσεων του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι πολιτικές του σε ζητήματα όπως οι λέβητες ορυκτών καυσίμων, τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και η προσωρινή παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, έχουν εξοργίσει τους Πράσινους.

Τα βιομηχανικά λόμπι υποδέχτηκαν χλιαρά τη δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων του Lindner – η οποία επικεντρώνεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – επικρίνοντας παράλληλα τον χρόνο που χρειάστηκε η κυβέρνηση για να δρομολογήσει τις ενέργειές της.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται ένας νέος μηχανισμός επιδότησης για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα -μέρος του κυβερνητικού σχεδίου του κυβερνητικού συνασπισμού για την κυβέρνηση που συμφωνήθηκε το 2021- προκειμένου να βοηθηθούν οι εταιρείες να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των εκπομπών.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δείχνουν ότι η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της οποίας η παραγωγή προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος. ως εκ τούτου, χρειάζεται επειγόντως μια ώθηση για να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος οικονομική αδυναμίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν όλα στο κρασί – Γιατί ξεριζώνουν τα αμπέλια οι οινοποιοί του Μπορντό

Γερμανία: Η οικονομία ασθενεί αλλά ο Scholz αρνείται να ρίξει χρήμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News