Business & Finance Τρίτη 8/11/2022, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Υπερδιαπλασιάζει τον κρατικό δανεισμό για το 2023 

Γερμανία: Υπερδιαπλασιάζει τον κρατικό δανεισμό για το 2023 

Η ενεργειακή κρίση αναγκάζει την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό αναφορικά με τον δανεισμό της το επόμενο έτος. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο στοχεύει σε έναν καθαρό δανεισμό της τάξεως των 45 δισ. ευρώ το 2023, ένα ποσό υπερδιπλάσιο και κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα 17,2 δισ. δολάρια που προέβλεπε ο σχεδιασμός που παρουσιάσθηκε τον περασμένο Ιούλιο. 

Ωστόσο, το σχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο θα επανέλθει το όριο αναφορικά με το νέο χρέος είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό ο στόχος για τον δανεισμό ενδέχεται να αλλάξει πριν το οριστικό κλείσιμο του σχεδίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντερ έχει δεσμευθεί για να επαναφέρει το όριο δανεισμού -επονομαζόμενο ως φρένο χρέους- το 2023 για πρώτη φορά από το 2020, όταν και ανεστάλη η εφαρμογή του προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία. 

Ο ίδιος επιμένει ότι το επόμενο σχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να έχει το φρένο χρέους, το οποίο θέτει όριο στον κρατικό δανεισμό μόλις στο 0,35% του ΑΕΠ. Ισχυρίζεται ότι τα κράτη-μέλη που απαρτίζουν την Ευρωζώνη θα πρέπει να δείξουν μία σύνεση αναφορικά με το δημόσιο χρέος και θα πρέπει να είναι προσεκτικές ούτως ώστε οι δημόσιες δαπάνες να μην γυρίσουν μπούμερανγκ και τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. 

Από την άλλη, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς έχει καταλήξει σε συμφωνία για την ίδρυση δύο ειδικών funds τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και στόχο θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα.

Περί των 200 δισ. ευρώ προορίζονται για την ελάφρυνση του κόστους στην ενέργεια και τη στήριξη των παρόχων, ενώ 100 δισ. ευρώ θα διατεθούν στις ένοπλες δυνάμεις. 

Από τη μεριά της η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τον οικονομικό της σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ότι τα οχήματα εκτός προϋπολογισμού υποδεικνύει έλλειψη δημοσιονομικής υπευθυνότητας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News