Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 10:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στο κρασί – Γιατί ξεριζώνουν τα αμπέλια οι οινοποιοί του Μπορντό

Αλλάζουν όλα στο κρασί – Γιατί ξεριζώνουν τα αμπέλια οι οινοποιοί του Μπορντό

«Έχει γίνει πολύ δύσκολο». Με αυτά τα λόγια, ένας παραγωγού κρασιού στο Μπορντό περιγράφει την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η διάσημη περιοχή της Γαλλίας, εν μέσω μιας τεράστιας μεταμόρφωσης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών πλήττουν τους οινοποιούς. Για κάποιους, δεν είναι καν βιώσιμο να διατηρούν τα οινοποιεία τους ανοιχτά, με αποτέλεσμα να ξεριζώνουν τα αμπέλια τους και να ζητούν κυβερνητικές αποζημιώσεις.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό», δηλώνει μιλώντας στο CNBC η Sylvie Courselle, γεωπόνος μηχανικός και οινολόγος στο Château Thieuley.

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, μόνο το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου φέτος υπήρξαν 584 αιτήματα στις τοπικές αρχές για αποζημιώσεις, από οινοποιούς που θέλουν είτε να τερματίσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση της γης τους. Συνολικά, τα αιτήματα αυτά αντιστοιχούν σε σχεδόν 5.000 εκτάρια αμπελώνων που πρόκειται να αλλάξουν χρήση.

«Η κλιματική αλλαγή μπορεί να το επιταχύνει αυτό», εξηγεί η Courselle, καθώς τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες που επηρεάζουν σημαντικά τις καλλιέργειές τους.

Σύμφωνα με τη δική της άποψη, η μεγαλύτερη πρόκληση για τους οινοποιούς τα επόμενα χρόνια θα είναι η πρόσβαση στο νερό.

Όμως, τα προβλήματα στο Μπορντό δεν περιορίζονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ιστορικά, η φημισμένη αυτή περιοχή της Γαλλίας εστιάζει στην παραγωγή κόκκινου κρασιού, όμως τώρα, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στη μπύρα και σε ελαφρύτερα κρασιά. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο αριθμός των ενεργών ζυθοποιών  έχει αυξηθεί από 322 το 2009 σε 2.500 το 2021.

Επιπλέον, τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου OFDT δείχνουν ότι οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο μεταξύ του 2000 και του 2020. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αύξηση 7% στις πωλήσεις μπύρας.

Και την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις γαλλικών κρασιών στο εξωτερικό μειώνονται επίσης. Η Γαλλία κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά κρασιού μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το 2022, η Γαλλία είδε τις εξαγωγές κρασιού της να μειώνονται κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αντίθετα, οι κλιματικές αλλαγές φαίνεται να ευνοούν την παραγωγή κρασιών στη Γερμανία.  Σύμφωνα με το International Organisation of Vine and Wine, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που εμφάνισε αύξηση στην παραγωγή κρασιού πέρυσι. Συνολικά, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος «λόγω της ξηρής και θερμής καλλιεργητικής περιόδου που ήταν ευεργετική για τους αμπελώνες».

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκτάσεις με αμπέλια έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2000, σύμφωνα με το WineGB. Το 2021, οι πωλήσεις κρασιού αυξήθηκαν κατά 31% ετησίως σε 9,3 εκατομμύρια μπουκάλια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Προβλήματα στην «πατρίδα» της σαμπάνιας: Γιατί αλλάζει η γεύση

Κρασί: Στο 50% της κατανάλωσης το χύμα – Οι επενδύσεις στην οινοποιία

Πώς να παραγγέλνετε κρασί σαν «επαγγελματίας» και γιατί δεν πρέπει να το δοκιμάζετε πριν το πιείτε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News