Business & Finance Τετάρτη 19/07/2023, 19:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κρίση το ελαιόλαδο: Ο καύσωνας απειλεί την παραγωγή στη Μεσόγειο

Σε κρίση το ελαιόλαδο: Ο καύσωνας απειλεί την παραγωγή στη Μεσόγειο

Σε κρίση βρίσκεται η βιομηχανία ελαιολάδου, καθώς το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη Νότια Ευρώπη απειλεί να καταστρέψει για δεύτερη φορά τις σοδειές της Ισπανίας. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια, αλλά και φουσκωμένες τιμές.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν βέβαια και την Ελλάδα, αλλά η περίπτωση της Ισπανίας ξεχωρίζει διότι παράγει περίπου το 50% της παγκόσμιας σοδειάς ελιών, αλλά και πλήττεται από το δεύτερο κύμα καύσωνα φέτος. Ήδη προβλεπόταν πως η παραγωγή φέτος θα αυξηθεί μόλις κατά 28% σε σχέση με το 2022, καταγράφοντας τη μικρότερη βελτίωση της τελευταίας δεκαετίας περίπου.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου προέβλεψε ότι η ισπανική παραγωγή θα ανέλθει στους 850,000 τόνους έναντι του μέσου όρου των 1,3 εκατ. τόνων. Πέρυσι, η παραγωγή έφτασε μόλις στους 660.000 τόνους. Ακόμη πιο προβληματικό είναι το γεγονός ότι η πρόβλεψη αυτή δημοσιεύθηκε πριν το τρέχον κύμα του καύσωνα.

Παράγοντες της βιομηχανίας ανησυχούν ότι η παραγωγή ενδέχεται να συρρικνωθεί περαιτέρω λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που φτάνουν έως και 43 βαθμούς αυτή την εβδομάδα, καθώς τα δέντρα ρίχνουν τους άγουρους καρπούς προκειμένου να διατηρήσουν την υγρασία.

Σε κρίση το ελαιόλαδο: Ο καύσωνας απειλεί την παραγωγή στη Μεσόγειο-1
Πηγή: Guardian

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο στρες μάς δημιουργεί αυτό. Πέρυσι, η παραγωγή της Ισπανίας ενισχύθηκε με κάποιο απόθεμα από το προηγούμενο έτος, το οποίο αντιστάθμισε ως έναν βαθμό το έλλειμμα. Φέτος, τα αποθέματα είναι άδεια. Ακόμη κι αν η Ισπανία βγάλει τους 850.000 τόνους που προβλέπονται, η κατάσταση των τιμών είναι χειρότερη», δήλωσε στον Guardian ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα της Filippo Berio, του μεγαλύτερου παραγωγού ελαιολάδου διεθνώς.

Αντίθετα, όπως έγραφε πρόσφατα το Quartz, η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την σοδειά της, καθώς το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου μετακινείται προς την Ανατολή, λόγω των βροχών και των πιο ήπιων θερμοκρασιών. Ενώ η Δυτική Ευρώπη και οι χώρες της Β. Αφρικής βιώνουν ξηρασίες που σπάνε ρεκόρ και καύσωνες, οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή διαπιστώνουν ιδανικές καιρικές συνθήκες για τη σοδειά τους. 

Προβλέψεις για νέα άνοδο των τιμών

Δεδομένου όμως ότι οι σοδειές αναμένεται να συρρικνωθούν στην Ισπανία, αλλά και την Ιταλία και την Πορτογαλία, είναι πιθανό πως θα υπάρξει έλλειψη στα ράφια και συνεπώς περαιτέρω άνοδος των τιμών. Οι τιμές χονδρικής έχουν ήδη διπλασιαστεί από την αρχή του 2022.

Ένα ακόμη πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι η φθινοπωρινή σοδειά θα είναι έτοιμη το νωρίτερο τον Νοέμβριο, ενώ η περυσινή παραγωγή αναμένεται να έχει εξαντληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο εάν συνεχίσει να υπάρχει το ίδιο επίπεδο κατανάλωσης. 

«Τα ώριμα φρούτα μπορεί να καούν. Υπάρχει σίγουρα ανησυχία», δήλωσε ο Diego Pariotti, εμπορικός διευθυντής εξαγωγών στην Conserve Italia, μιλώντας από την πλευρά του και για την παραγωγή της ντομάτας.

Η εικόνα στους μικρούς παραγωγούς

Ορισμένοι από τους παραγωγούς που συνεργάζονται με τα σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν ήδη ενεργοποιήσει ρήτρες στα συμβόλαιά τους, ώστε να παραδώσουν χαμηλότερες ποσότητες ή να ανεβάσουν τις τιμές.

Όπως δήλωσε ο Zanre, όσο τα κόστη ενέργειας, εργασίας και συσκευασίας ανεβάζουν την τιμή του ελαιολάδου ταχύτερα από την τιμή πώλησής του στα σούπερ μάρκετ, οι μικροί παραγωγοί είναι πιθανό να πτωχεύσουν.

«Θα δούμε μια δύσκολη κατάσταση τους επόμενους μήνες. Δεν είναι υπερβολή να πουμε ότι η βιομηχανία του ελαιολάδου βρίσκεται σε κρίση. Παρότι οι τιμές είναι πολύ ψηλά, κανείς δεν πλουτίζει», κατέληξε.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Guardian, Quartz

Διαβάστε επίσης:

Ξηρασίες, καύσωνες και τιμές-ρεκόρ: Η αγορά ελαιολάδου μετατοπίζεται ανατολικά – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η «τέλεια καταιγίδα» στο ελαιόλαδο: Πώς οι τιμές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά

Όχι πια μόνο χύμα: Πώς το ελληνικό ελαιόλαδο έφτασε να καταναλώνεται σε… κολωνάτο ποτήρι

Ευρώπη: Επιπλέον απειλή για τις τιμές τροφίμων η ξηρασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News