Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 08:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «τέλεια καταιγίδα» στο ελαιόλαδο: Πώς οι τιμές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά

Η «τέλεια καταιγίδα» στο ελαιόλαδο: Πώς οι τιμές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχουν φτάσει οι τιμές του ελαιολάδου, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στην Ισπανία, που η κορυφαία παραγωγός-χώρα. Σύμφωνα με αναλυτές, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για καιρό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φτάσει τα 5.989,8 δολάρια ανά μετρικό τόνο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.

Και θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα «για κάποιο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Mintec, Kyle Holland.

Η κακοκαιρία στην Ισπανία, ιδίως η παρατεταμένη ξηρασία, είναι ο κύριος λόγος πίσω από την άνοδο των τιμών.

Ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η πρόσφατη συγκομιδή ελιάς από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο είχε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνηθισμένη, με αποτέλεσμα η παγκόσμια προσφορά να περιοριστεί και οι τιμές να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, η ισπανική παραγωγή έφτασε περίπου στους 630.000 μετρικούς τόνους, ενώ συνήθως η συγκομιδή ανέρχεται στους 1,4 έως 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους.

Και την ίδια στιγμή, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που δημιούργησε παγκόσμια έλλειψη στο ηλιέλαιο, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για ελαιόλαδο.

Η ζήτηση ήταν έτσι και αλλιώς ισχυρή τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να αυξάνονται από το 2020, καθώς οι καταναλωτές μαγείρευαν και έτρωγαν περισσότερο στο σπίτι λόγω της πανδημίας.

Η επόμενη συγκομιδή

Η Ισπανία είχε μια περίοδο πολύ ξηρού καιρού τον Μάρτιο, καταγράφοντας μόλις το 36% της μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης. Η χώρα γνώρισε 36 συνεχείς μήνες βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου. Και αν ο καιρός δεν βελτιωθεί, η επόμενη συγκομιδή θα μπορούσε να εμφανίσει ακόμη χειρότερη απόδοση.

 «Εάν δεν αυξηθούν οι βροχοπτώσεις, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε ιστορικά υψηλές τιμές στα 5 ευρώ ανά κιλό ή και παραπάνω σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς συγκομιδής 2023/24», λέει στο CNBC o David Valmorbida, πρόεδρος του Australian Olive Oil Association.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πανάκριβη η πίτσα στην Ιταλία: Άλμα 27% στην τιμή του ελαιόλαδου

Ισχυρή ζήτηση για το ελαιόλαδο, αλλά το πουλάμε χύμα

Ελαιόλαδο: Η Ελλάδα δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη – Σε ποιες χώρες εξάγει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News