Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος θα είναι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των μειωμένων εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία;

Ποιος θα είναι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των μειωμένων εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία;

Έως και 50% σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο, είναι πιθανό να μειωθεί η σοδειά της Ουκρανίας φέτος, σε σιτηρά, αφού η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, προκαλεί μια παγκόσμια μετατόπιση στο εμπόριο σιτηρών.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ήταν μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών εμπορευμάτων στον κόσμο όπως το σιτάρι και το κριθάρι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, η σύγκρουση είδε την τιμή του σιταριού και του καλαμποκιού των ΗΠΑ να αγγίζει τα υψηλά της δεκαετίας και πυροδότησε αστάθεια στις παγκόσμιες τιμές σιταριού όλο το χρόνο. Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν το 2023, σημειώνοντας πτώση περίπου 13% από το έτος μέχρι σήμερα.

Και ενώ η περσινή απόδοση και οι εξαγωγές σιτηρών όπως το σιτάρι από την Ουκρανία ήταν ακόμα σημαντικές παρά τον πόλεμο και το κλείσιμο των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, οι ποσότητες που συγκομίζονται και αποστέλλονται φέτος είναι πιθανό να μειωθούν.

Η πρωτοβουλία Black Sea Grain Initiative, μια συμφωνία που αφορά την ασφαλή καθοδήγηση των πλοίων από τα ουκρανικά λιμάνια, μέσω Τουρκίας, παρατάθηκε μόνο κατά 60 ημέρες τον Μάρτιο, πολύ λιγότερο, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο των 120 ημερών.

Η περσινή σοδειά σιταριού, φαίνεται να είναι «αρκετά καλή» στην Ουκρανία και «απολύτως φανταστική» στη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές του CNBC, αλλά η συγκομιδή της Ουκρανίας είναι πιθανό να μειωθεί περίπου κατά 20% το 2023, επειδή οι αγρότες έχουν σπείρει λιγότερες καλλιέργειες.

Αυτό οφείλεται σε έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση, λιπάσματα, καύσιμα, εργασία, αλλά επίσης και στο γεγονός ότι η τιμή των σιτηρών στην Ουκρανία είναι πραγματικά χαμηλή, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNBC.

Οι απώλειες της Ουκρανίας θα πρέπει να καλυφθούν αλλού με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ άλλων από την ίδια τη Ρωσία, αλλά με μεγαλύτερη εστίαση στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Η αγορά ρυζιού αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις των τελευταίων 20 ετών

Νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η σουηδική βότκα Absolut σταματά ξανά τις εξαγωγές στη Ρωσία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News