Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας;

Τι κρύβει η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας;

Προκαταρκτική συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας από λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας έκλεισαν Τουρκία και Ρωσία, με το Κίεβο, ωστόσο, να είναι επιφυλακτικό.

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφερε στρατιωτική βοήθεια για την εκκαθάριση των ναρκών στα ανοικτά της Οδησσού και τη συνοδεία των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά. Όμως, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εγκρίνει το σχέδιο, αφού ανησυχεί ότι η απομάκρυνση των αμυντικών συστημάτων θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι ευάλωτο σε μία ρωσική επίθεση, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από το Κίεβο.

Η Τουρκία ελπίζει ότι η επικύρωση της πρότασης από τον ΟΗΕ θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει συνομιλίες στην Άγκυρα για το σχέδιο την Τετάρτη, χωρίς να είναι γνωστό έως τώρα εάν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.

«Ανακοινώνοντας εκ των προτέρων την επίτευξη της συμφωνίας, η Ρωσία επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη στην Ουκρανία» για τη διακοπή των προμηθειών, είπε στο Bloomberg ο Ταράς Κάτσκα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας. «Αλλά η αλήθεια παραμένει ότι η επισιτιστική κρίση δημιουργήθηκε τεχνητά από τη Ρωσία και κανέναν άλλο».

Η εισβολή της Ρωσίας έχει διακόψει τις αποστολές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους με ελλείψεις τροφίμων. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για τη διαταραχή, αλλά έχει ζητήσει χαλάρωση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που περιορίζουν τις εξαγωγές λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων.

Το ρωσοτουρκικό σχέδιο θα επιτρέψει την απομάκρυνση των ναρκών κοντά στην Οδησσό και θα εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg. Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει εδώ και μήνες να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στον πόλεμο, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθεί και να συντονίζει τις αποστολές. Η Ουκρανία δεν συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες.

Η Ρωσία απαιτεί επίσης τη δυνατότητα επιθεώρησης των πλοίων που πηγαίνουν στην Ουκρανία για όπλα, με το Κίεβο να εμφανίζεται αρνητικό σε αυτή την απαίτηση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Ρωσία εγγυάται ασφαλή διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα για τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία

Αρνείται ότι απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια ο Πούτιν

Schroders: Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί τις προμήθειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News