Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 09:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγορά ρυζιού αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις των τελευταίων 20 ετών

Η αγορά ρυζιού αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις των τελευταίων 20 ετών

Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ρυζιού μειώνεται, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται, επηρεάζοντας περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους πληθυσμούς στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου καταναλώνεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να εμφανίσει φέτος το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τη Fitch Solutions. Το έλλειμμα αυτό θα πλήξει τις χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού.

 «Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλότερες τιμές του ρυζιού εδώ και μια δεκαετία», δηλώνει ο Charles Hart, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, σύμφωνα με το CNBC.

Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions.

Η τιμή του ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 17,30 δολάρια ανά cwt μέχρι στιγμής το 2023 και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 δολάρια ανά cwt το 2024, σύμφωνα με την έκθεση. Το cwt είναι μια μονάδα μέτρησης για ορισμένα προϊόντα όπως το ρύζι.

Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Έλλειμμα

Το παγκόσμιο έλλειμμα στην αγορά για το 2022/2023 προβλέπεται στα 8,7 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα ρυζιού από το 2003/2004, όταν στην παγκόσμια αγορά δημιουργήθηκε έλλειμμα 18,6 εκατομμυρίων τόνων.

Η έλλειψη ρυζιού είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της κακοκαιρίας σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες όπως η Κίνα και το Πακιστάν.

Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, την Κίνα, επλήγησαν από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Ομοίως, το Πακιστάν, το οποίο παράγει το 7,6% του ρυζιού  που πωλείται παγκοσμίως, είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31%, λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News