Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 20:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνομιλίες ΟΗΕ με Ρώσους αξιωματούχους για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Συνομιλίες ΟΗΕ με Ρώσους αξιωματούχους για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Συνομιλίες μεταξύ μιας ρωσικής αντιπροσωπείας και ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των ενστάσεων της Μόσχας σχετικά με την πρωτοβουλία εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Γενεύη την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται μόλις οκτώ ημέρες πριν από την ανανέωση της συμφωνίας που μεσολάβησε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία τον Ιούλιο και η οποία έχει συμβάλει στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από πολλά λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη συμφωνία, που θα μπορούσε να λήξει στις 19 Νοεμβρίου, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις ανησυχίες της. Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά επανήλθε μετά από τέσσερις ημέρες.

Είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν απάντηση σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του στόλου της Μόσχας στην Κριμαία, για την οποία κατηγόρησε την Ουκρανία. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και αρνείται ότι χρησιμοποιεί τον διάδρομο ασφαλείας του προγράμματος σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο επικεφαλής του προγράμματος βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών για τις ουκρανικές εξαγωγές, και η ανώτερη εμπορική αξιωματούχος του ΟΗΕ Ρεβέκκα Γκρίνσπαν, συναντώνται με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε η Αλεσάντρα Βελλούτσι, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

«Η συζήτηση αυτή, ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης εξαγωγής τροφίμων και λιπασμάτων που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε η ίδια σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Βελλούτσι δεν αναφέρθηκε στο αν η παράταση του συμφώνου είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που συμμετείχαν στις συνομιλίες δεν μίλησαν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των συζητήσεων. Ρώσος αξιωματούχος πάντως, δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα απελευθερώσει ένα φορτίο 20.000 τόνων ρωσικού λιπάσματος που είχε καθηλωθεί στο λιμάνι του Ρότερνταμ λόγω των κυρώσεων, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News