Business & Finance Δευτέρα 31/10/2022, 20:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλό 2 εβδομάδων για τα ΣΜΕ για το σιτάρι  μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από το σύμφωνο της Μ. Θάλασσας

Η σόγια ακολούθησε την τάση, με το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιανουαρίου SF3 να σημειώνει υψηλά ενός μήνα.

Υψηλό 2 εβδομάδων για τα ΣΜΕ για το σιτάρι  μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από το σύμφωνο της Μ. Θάλασσας

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι σημείωσαν άλμα 6%, φτάνοντας σε υψηλό δύο εβδομάδων, και το καλαμπόκι αυξήθηκε περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, καθώς η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής στη Μαύρη Θάλασσα αύξησε τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η σόγια ακολούθησε την τάση, με το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιανουαρίου SF3 να σημειώνει υψηλά ενός μήνα.

Στις 13:08 μ.μ. CDT (18:08 GMT – 20:08 ώρα Ελλάδας), το σιτάρι Δεκεμβρίου WZ2 του Chicago Board of Trade σημείωνε άνοδο 54 σεντς στα 8,83-1/4 δολάρια ανά bushel, αφού έφτασε τα 8,93-1/4 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο του συμβολαίου από τις 14 Οκτωβρίου.

Τα συμβόλαια αναφοράς CBOT για το σιτάρι Wv1 σημείωσαν υψηλό ρεκόρ στα 13,63-1/2 δολάρια ανά bsh τον Μάρτιο.

Το καλαμπόκι CBOT Δεκεμβρίου CZ2 σημείωσε άνοδο 10-1/2 σεντς στα 6,91-1/4 δολάρια το μπούσελ και η σόγια Ιανουαρίου SF3 σημείωσε άνοδο 17-1/4 σεντς στα 14,17-1/2 δολάρια το μπούσελ.

«Οι αγορές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με οδηγό το σιτάρι, καθώς οι φόβοι για έλλειψη τροφίμων αυξάνονται και πάλι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την εμπορική συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της StoneX Arlan Suderman.

Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε σημαντική επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά του στόλου της στη ρωσική Κριμαία.

Πλοία που μετέφεραν σιτηρά απέπλευσαν από τα ουκρανικά λιμάνια τη Δευτέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα είχε σταματήσει να επιβάλλει εκ νέου αποκλεισμό.

Αλλά οι μεταφορές θα μπορούσαν να διακοπούν και πάλι, τουλάχιστον εάν οι ασφαλιστές σταματήσουν να κάνουν την αναδοχή του κινδύνου. Η Ascott των Lloyd’s του Λονδίνου αναστέλλαν την κάλυψη για νέα φορτία που χρησιμοποιούν τους θαλάσσιους διαδρόμους σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος.

Ενόψει της εβδομαδιαίας έκθεσης προόδου των καλλιεργειών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που αναμένεται αργότερα τη Δευτέρα, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο ότι η κυβέρνηση θα αναφέρει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού στις ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί κατά 75% και η συγκομιδή σόγιας κατά 89%.

Στις πρώτες αξιολογήσεις της κατάστασης για τη σοδειά χειμερινού σιταριού του 2023, οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο ότι το υπουργείο θα αξιολογήσει το 41% της σοδειάς σε καλή έως άριστη κατάσταση. Περίπου το 74% της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ βρισκόταν σε περιοχή που αντιμετώπιζε ξηρασία από τις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Στη Νότια Αμερική, όπου τα οδοφράγματα σε τουλάχιστον 12 πολιτείες της Βραζιλίας από φορτηγατζήδες που υποστηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου θα μπορούσαν επίσης να δημιουργηθούν προβλήματα στις γεωργικές εξαγωγές σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός σημαντικού κρατικού αγροτικού λόμπι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News