Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλήματα στην «πατρίδα» της σαμπάνιας: Γιατί αλλάζει η γεύση

Προβλήματα στην «πατρίδα» της σαμπάνιας: Γιατί αλλάζει η γεύση

Ανησυχίες για αδυναμία ή συρρίκνωση της παραγωγής σαμπάνιας στην Ευρώπη προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας και συνολικά τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.

Το εμπορικό σωματείο σαμπάνιας Comité Champagne δήλωσε επιφυλακτικό για το μέγεθος της φετινής παραγωγής από τη γαλλική περιοχή της Καμπανίας, της «πατρίδας» του ποτού, η οποία πέρυσι εξήγαγε 325 εκατ. μπουκάλια, με μεγαλύτερες αγορές τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι εξαρτάται από την «υγεία» των σχετικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με προβλέψεις της S&P Global, η έκθεση της περιοχής στην ξηρασία αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί μέχρι τη δεκαετία του 2050, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα αμπέλια. Μάλιστα, εάν δεν αλλάξει το υφιστάμενο μοντέλο κλιματικών πολιτικών, οι κίνδυνοι θα αυξηθούν περαιτέρω.

Εξάλλου, η ξηρασία δεν είναι η μοναδική απειλή, αφού τα φυσικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο άστατα, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους παγετούς να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη κι αν τα σταφύλια μπορέσουν να ωριμάσουν στις νέες συνθήκες, υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί η ανάπτυξή τους και κατά συνέπεια η γεύση τους. «Εάν τα σταφύλια εκτεθούν υπερβολικά σε υπεριώδη ακτινοβολία, τότε θα πάθουν το αντίστοιχο του “καψίματος”, το οποίο ουσιαστικά βλάπτει τη γεύση», εξήγησε στο CNBC ο Matt Hodgson, ιδρυτής της Grape Britannia. Επίσης, η ζέστη μπορεί να αλλοιώσει την οξύτητά τους. 

Αλλαγή κατεύθυνσης

Για την παραγωγή της σαμπάνιας υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος κανόνων, οι οποίοι όμως λόγω των συνθηκών έχουν αρχίσει να «παραβιάζονται». «Πριν από 20 χρόνια, το θέρισμα γινόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Champagne Taittinger. Τώρα, όμως, οι εταιρείες παραγωγής θερίζουν ένα μήνα νωρίτερα. 

«Έχουμε τόσο ήλιο και τόση ζάχαρη στον χυμό, που δεν χρειάζεται να προσθέσεις πια γλυκαντικό. Δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα, αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να φροντίσουμε», προσέθεσε.

Αισθητή η αλλαγή της γεύσης

Κριτικοί σαμπάνιας υποστηρίζουν ότι η γεύση έχει ήδη αλλάξει. «Αυτό που παρατηρείς είναι χαρακτηριστικά μεγαλύτερης ωρίμανσης», δήλωσε στο CNBC ο κριτικός σαμπάνιας, Tom Hewson, προσθέτοντας ότι πλέον προσομοιάζει με άλλα λευκά κρασιά και γίνεται «ένα πιο διαφανές κρασί».

«Παρατήρησα μια ήπια αλλαγή στα 30 χρόνια και άλλοι που έχουν εμπειρία περίπου 50 ετών στην γευσιγνωσία κρασιών λένε ότι υπάρχει σαφής αλλαγή προς τα πιο πλούσια χαρακτηριστικά», δήλωσε η κριτικός Susy Atkins.

Το μέλλον της σαμπάνιας

Οι εταιρείες παραγωγής του ποτού προσπαθούν να προσαρμοστούν, μεταξύ άλλων ψάχνοντας περιοχές με κλίμα αντίστοιχο με της Καμπανίας. Η Taittinger ήταν η πρώτη εταιρεία που επένδυσε στον αφρώδη οίνο στην Αγγλίας το 2015, ενώ ακολούθησε η Pommery το 2016. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται προσπάθειες να διακρίνονται ξεκάθαρα τα προϊόντα της Αγγλίας και της Γαλλίας.

Ενδεικτικά, ο αφρώδης οίνος της Αγγλίας της Taittinger διοχετεύεται αποκλειστικά στη βρετανική αγορά, ώστε να αποφευχθεί ο «κανιβαλισμός» του αρχικού προϊόντος της. 

Από την πλευρά της η Moët Hennessy έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στην Αγγλία. 

«Εάν πρόκειται για επιλογή μεταξύ της κατάρρευσης και της επέκτασης της περιοχής ή της αλλαγής της περιοχής, από την οποία αντλείς το όνομα, τότε ποιος ξέρει τι θα επιλέξουν οι παραγωγοί», τόνισε ο Hodgson της Grape Britannia. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «θα ήταν αυτοκτονικό να μην σκεφτούν εναλλακτικές, έτσι δεν είναι;»

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Στους βασικούς παραγωγούς μπίρας μπαίνει η Ελλάδα – Αύξηση 41% σε έναν χρόνο

Γιατί όλα τα κρασιά είναι σαν να έχουν την ίδια γεύση πια;

Κρασί και κλιματική αλλαγή: Βίοι αντίθετοι και πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News