Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 12:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγήκε από την ύφεση η Γερμανία – Θετική η ανάπτυξη σε Γαλλία, Ισπανία

Βγήκε από την ύφεση η Γερμανία – Θετική η ανάπτυξη σε Γαλλία, Ισπανία

Η γερμανική οικονομία  βγήκε από την ύφεση και η γαλλική εμφάνισε ανάπτυξη υψηλότερη των προβλέψεων, όμως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν αρκούν από μόνα τους για να δείξουν ότι η Ευρωζώνη έχει γλιτώσει τον κίνδυνο, έπειτα από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Στη Γερμανία, η οικονομία παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ οι αναλυτές περίμεναν θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,1%. Την ίδια στιγμή, τα αναθεωρημένα στοιχεία για τα προηγούμενα τρίμηνα έδειξαν ότι η ύφεση ήταν πιο ρηχή από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλε στη σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας, την ώρα που τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία δείχνουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα.

Στη Γαλλία, η ανάπτυξη ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,5% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, έναντι αύξησης 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο των εξαγωγών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire χαρακτήρισε τις επιδόσεις  της οικονομίας ως «αξιοσημείωτες», επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1% το 2023.  «Για πρώτη φορά, η ανάπτυξη λαμβάνει ώθηση από τις εξαγωγές και τις επιχειρηματικές επενδύσεις πολύ περισσότερο από τις καταναλωτικές δαπάνες», δήλωσε.

Η ανάπτυξη της Ισπανίας επιβραδύνθηκε ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να εμφανίζει αύξηση κατά 0,4%, λαμβάνοντας στήριξη από την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,5%.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 2,1% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιταχύνοντας για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αμετάβλητος, στο 1,6%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία θα είναι η μόνη χώρα του G7 που θα εμφανίσει μείωση του ΑΕΠ φέτος, καθώς παλεύει με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη – Μείωση του πληθωρισμού

PMI: Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

Η γαλλική κυβέρνηση κάνει περικοπές δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News