Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 12:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PMI: Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

PMI: Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

Συρρίκνωση καταγράφηκε τον Ιούλιο στον ιδιωτικό τομέα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, η Γερμανία και η Γαλλία επέδειξαν για άλλον έναν μήνα επιδείνωση στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και αδυναμίες στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ο δείκτης PMI στη Γερμανία διολίσθησε σε χαμηλό έτους τον Ιούλιο, φτάνοντας στις 48,3 μονάδες. Σημειώνεται πως οι μετρήσεις κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων καταδεικνύουν ύφεση. Στη Γαλλία, ο δείκτης άγγιξε χαμηλό 32 μηνών στις 46,6 μονάδες. Για την Ευρωζώνη, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 48,9 μονάδες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε χαμηλό 8 μηνών.

PMI: Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης-1

Μεγαλύτερο βαρίδι στον γερμανικό δείκτη ήταν η μεταποίηση, η οποία διαμορφώνεται κάτω από τις 50 μονάδες επί τουλάχιστον έναν χρόνο. Μάλιστα, ανέρχεται πλέον σε επίπεδα κοντά στα χαμηλά του 2020, με την επέλαση της πανδημίας. Η ανάπτυξη στις υπηρεσίες επιβραδύνθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα.

«Υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commerical Bank.

PMI: Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης-2

Στη Γαλλία ο τομέας της μεταποίησης, αλλά και των υπηρεσιών κατέγραψαν ξανά συρρίκνωση «Τα στοιχεία δείχνουν μία αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας, με τη μεγαλύτερη μείωση από τον Νοέμβριο του 2022, η οποία προηγήθηκε μίας συρρίκνωσης στο ΑΕΠ», σχολίασε ο οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Norman Liebke.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Η Ευρωζώνη γλίτωσε την ύφεση – Στάσιμη η οικονομία το α’ τρίμηνο

Βαθαίνει το οικονομικό πλήγμα της Ευρωζώνης – Σε σταυροδρόμι η ΕΚΤ

UBS: Υποβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βλέπει στασιμότητα τον χειμώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News