Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 17:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθαίνει το οικονομικό πλήγμα της Ευρωζώνης – Σε σταυροδρόμι η ΕΚΤ

Βαθαίνει το οικονομικό πλήγμα της Ευρωζώνης – Σε σταυροδρόμι η ΕΚΤ

Νέο δίλημμα σε ό,τι αφορά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής δημιουργεί για την ΕΚΤ η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, η οποία επιβαρύνθηκε από την ύφεση στη μεταποίηση και την οριακή ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κλάδος των υπηρεσιών τον Ιούνιο.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών του HCOB διολίσθησε τον Ιούνιο σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 50,3 μονάδες από τις 52,8 μονάδες του Μαΐου. Εκτός της ίδιας της πτώσης, το άλλο προβληματικό σημείο είναι ότι ξεπερνά μόνον οριακά τις 50 μονάδες, το όριο δηλαδή μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν -με βάση το καλύτερο σενάριο- ότι η οικονομία του μπλοκ έμεινε στάσιμη, έπειτα από ύφεση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Επίσης, δεν δείχνουν κάποια κάποια ελπίδα ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον, παρότι οι κρατήσεις του καλοκαιριού δίνουν ελπίδες ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί βραχυπρόθεσμα να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, όπως σημειώνει ανάλυση του Reuters.

«Αυτό συγκρούεται με την ανάκαμψη της οικονομίας τους επόμενους μήνες, την οποία και αναμένουν πολλοί», δήλωσε ο οικονομολόγος Christoph Weil. «Βλέπουμε ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί ξανά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», σημείωσε. «Οι μέχρι στιγμής αυξήσεις επιτοκίων κατά 400 μονάδες βάσεις επιβραδύνουν σταδιακά την οικονομία», προσέθεσε ο ίδιος.

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Για την ΕΚΤ, τα στοιχεία αυτά δημιουργούν ένα δίλημμα. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το 6%, ενώ η αγορά εργασίας είναι αρκετά «σφιχτή». Αυτό δείχνει ότι έπονται περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, καθώς οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τη βελτίωση της αγοραστικής τους δύναμης, όπως σημειώνει το Reuters. Ωστόσο, συνεχίζει το Reuters, η οικονομική δραστηριότητα είναι ασθενής και η ΕΚΤ έχει αποτύχει ξεκάθαρα στον στόχο της για την απολύτως απαραίτητη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ώστε να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς όμως να επέλθει ύφεση στο μπλοκ.

Υπό φυσιολογικές, μια ύφεση θα οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας, καθιστώντας ευκολότερη την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας. Ωστόσο, φαίνεται πως οι εταιρείες προσλαμβάνουν συνεχώς, καθώς οι μνήμες της δυσκολίας επαναπρόσληψης υπαλλήλων μετά την πανδημία είναι ακόμη νωπές. Αυτό βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στο έργο της ΕΚΤ, σημειώνει το Reuters.

Πράγματι, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθών ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η πραγματική αξία των μισθών συρρικνώθηκε δραματικά λόγω του πληθωρισμού και τώρα γίνεται προσπάθεια εξισορρόπησης.

Τα στοιχεία του PMI που δημοσιεύθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Αυτό τον μήνα, οι εταιρείες ενίσχυσαν το εργατικό τους δυναμικό, με τον δείκτη απασχολησιμότητας να ανέρχεται στις 54,1 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 54,6 μονάδες του Μαΐου.

Πάντως, αυτή τη στιγμή τα «γεράκια», που φοβούνται περισσότερο τον πληθωρισμό παρά μια ύφεση, φαίνεται πως υπερισχύουν στην ΕΚΤ. «Δεν είναι αδιανόητο να δούμε ένα ακόμη τρίμηνο συρρίκνωσης, παρότι η τρέχουσα επιβράδυνση παραμένει σαφώς αρκετά ήπια και η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να αλλάξει πορεία στις αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Bert Colijn της ING. Σημειώνεται πως η EKT έχει δώσει σήμα για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν προτείνει μία ακόμη κίνηση, στο 4%, για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου.

Τα «τρωτά» σημεία

Η πραγματική έκπληξη των σημερινών στοιχείων ήταν ότι ο δείκτης PMI των υπηρεσιών διολίσθησε στις 52,4 μονάδες από 55,1, πολύ χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση για 54,5 μονάδες. Ενώ η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, η Γερμανία, είχε εξαιρετική επίδοση στον κλάδο των υπηρεσιών, η Γαλλία ήταν το μεγαλύτερο «βαρίδι» με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει στις 48 μονάδες.

Επίσης, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώνεται από τον περασμένο Ιούλιο, με την πτωτική τάση να συνεχίζεται αυτό τον μήνα με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 43,6 μονάδες αυτό τον μήνα από 44,8 μονάδες, επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, με την επέλαση της πανδημίας. Η Γερμανία, με τον υπερμεγέθη τομέα μεταποίησης, επιβάρυνε το μπλοκ, καθώς ο μεταποιητικός PMI της χώρας υποχώρησε στη 41 μονάδες από 43,2 μονάδες, αγγίζοντας χαμηλό 37 μηνών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

PMI: Επιβραδύνεται η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη – «Βαρίδι» η γαλλική οικονομία

Κεντρικές τράπεζες: Υπό τον φόβο της ύφεσης οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων

Κεντρικές τράπεζες: Το τελευταίο στάδιο στη μάχη του πληθωρισμού θα είναι το πιο επίπονο

ΕΚΤ: Επανέρχονται τα «γεράκια» – Προειδοποιούν για αυξήσεις επιτοκίων μετά το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News